В Токсикологията: Спасяват 13-годишно момче с гърчове след употреба на антидепресанти

13-годишно момче е било прието вчера с гърчове в клиниката по токсикология след употреба на антидепресанти от серотониновата група.
„Уж са безобидни, но те могат да доведат до фатални случаи. Много по-малко случаи има с бензодиазепините“, заяви доц. Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология към Военна болница.
245 опита за самоубийство чрез натравяне са регистрирани в клиниката по токсикология към Военна болница. 242-ма са ужилени или ухапани от животни, 53-ма са натровени от гъби, а 84-ма са изпаднали в тежко състояние след употреба на наркотици. Отравянията с метанол са предпочитани от мъжете, като голяма част от случаите са на злоупотребили с алкохола хора.
„Това е много тежко отравяне. Дори ранната хемодиализа, която се извършва, не помага. Оказва се, че пациентите имат толкова тежки нарушения в мозъка, че функцията му не може да се възстанови. Тези, които идват малко по-рано, получават тежки очни увреждания и слепота“, разясни още доц. Златева. Тя заяви и да внимаваме със стоножките, тъй като последиците от техните ухапвания наподобяват змийските.
Регистрирани са 60 случая на хора, потърсили медицинска помощ след употреба на хероин. В голяма част от ситуациите пациентите са комбинирали наркотици с алкохол.
„Нова мода са друсаните чайове. Вчера ходих до Шумен заради един случай с 16-годишно момиче, много красиво, пило алкохол, пушило една цигара от този друсан чай, припада и изпада в клинична смърт. В момента е интубирана и не се знае дали ще се събуди отново“, разкри началникът на клиниката по токсикология.
Има много случаи и на вредни последствия от пушенето на марихуана. Голяма част от хората, които пушат марихуана в рамките на няколко години, развиват шизофренно подобни състояния, понякога обратими, понякога не. Според нейни думи новата генномодифицирана марихуана няма лечебни свойства и не може да се използва с медицински цели.

Доц. Снежа Златева