В Техническата гимназия: Варненчета облякоха розови фланелки срещу тормоза в училище

От 2012 г. като част от програмата за превенция на насилието в училище, в последната сряда  на месец февруари се инициира и популяризира Ден на розовата фланелка – Световен ден за борба с тормоза в училище.
На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Всичко започва от Канада от двама ученици като протест, свързан с тормоз в едно училище. При откриването на учебната година 2007 трима по-големи ученици са се подигравали и тормозели един деветокласник, че е дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови фланелки в подкрепа на тормозения ученик. Тяхната инициатива станала популярна сред учениците от другите училища в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява 27.02. за ден срещу тормоза в училище. На следващата година – 2009, много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи.
За четвърта поредна година УС в ПТГ – Варна, инициира сред младежите и учителите да подкрепят кампанията „Ден на розовата фланелка” и заявят позицията си „Да спрем тормоза в училище!” Учениците от Превантивния клуб към ПТГ проведоха и кампания за „Безопасен интернет” с мото: „Да сърфираме безопасно в интернет пространството”. Младежите решиха да съчетаят в един ден двете кампании, тъй като най-често срещаната форма на тормоз, според тях, се заражда точно в социалните мрежи. Венцислав Димитров от IXе, професия техник на компютърни системи, изготви презентация, която представи и визуализира тематиката от училищната мултимедия.
В ПТГ – Варна, бяха разлепени плакати, раздадени тематични материали и силиконови гривнички, предоставени от дирекция „Превенции” – Община Варна. Стартира и обучение по метода „Връстници обучават връстници”. Три екипа ученици, членове на Превантивен училищен клуб, проведоха обучителни сесии на новопостъпилите класове на тема „Безопасен интернет”.