В съвместен проект: Български и руски учени изследват битката при Калиакра

Институтът по океанология – Варна, към Българска академия на науките и Руският национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество ще правят общи изследвания в района на нос Калиакра. Сред целите им ще е да открият колкото се може повече свидетелства за една от най-великите морски битки в историята.

17 -  Memorandum 2
Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Тя се провежда на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Северна България в Черно море. Никоя от страните не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол.
Руският флот е командван от адмирал Фьодор Ушаков, който в днешни дни е канонизиран и почитан като светец. Именно маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).

17 -  Memorandum 1
Изследванията стават възможни благодарение на общ меморандум между БАН и руския комитет. Той беше подписан от ръководителите на двете организации – проф. Виктор Архипов – председател на Руския национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество, и проф. дгн Веселин Пейчев – и.д. директор на Института по океанология.
С подписването на меморандума двете организации декларират ангажимента си да обединят своите усилия за осъществяване на съвместно сътрудничество в областта на екологичния мониторинг на Черно море и подводната археология. Сътрудничеството цели и съвместната работа в посока на подпомагане и извършване на съвременни научни изследвания. Между темите, по които ще се работи, е и разкриването на повече подробности за древния български морски флот и корабоплаването по нашия бряг на Черно море.