В съвета по естетизация на градската среда: Експерти умуват по нови предложения за поставяне на скулптури

Александър Дечев

Две нови пластики може да се появят във Варна, стана ясно миналата седмица по време на заседанието на експертния съвет по естетизация на градската среда. Предложенията са от скулптора Венелин Божидаров, чието произведение „Рибарят и златната рибка“ краси площад “България” и допълва т.нар. сух фонтан.

10-statuii-2
Първото от новите предложения е художествена пластика „Антична маска“, която трябва да бъде поставена до Драматичния театър на площад „Независимост“. Тя е от бронз и е с височина 2 метра. Експертите от комисията обаче смятат, че мястото не е особено подходящо, като според тях може да бъде поставена в градинката край Летния театър. Друго, за което хората от съвета се чудиха, е как точно ще изглежда от задната страна и дали не е по-добре да е двулицева. Някои от тях изразиха мнение, че тя по-скоро напомня на набучена глава, отколкото да се асоциира с театралното изкуство, а освен това би трябвало да е два пъти по-малка.
Другото предложение е художествена пластика „Звездоброецът“, която да бъде поставена в Морската градина в близост до Обсерваторията. Тя също е двуметрова и е от бронз, като дори вече е почти готова. Експертите отново не бяха склонни да приемат местоположението, като според тях това произведение би подхождало на вътрешно пространство, отколкото да бъде поставено отвън.
На заседанието бе прието предложението на ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ за поставяне и откриване на юбилейна плоча от месинг в сградата на жп гара Варна. Тя е по повод 150-годишнината от пускането на първата жп линия в България, която е от морската столица до Русе. Плочата ще бъде открита официално на 22 октомври.