В сезон 2016: Варненци с най-големи шансове за автомобилен шампион

Доволни от представянето си на рали „Твърдица-Елена“ са варненските автомобилни състезатели. Давид Кварцакхелия-Давидоне е навигатор на Пламен Стайков, а тандемът завърши като номер 1 там. Йордан Атанасов с навигатор Ангел Башкехайов от клуб Арт Рейсинг станаха трети, но продължават да са лидери в генералното класиране с 18 точки преднина. Станислав Владимиров от новия клуб от морската столица Иномоушън рейсинг е четвърти и победи при автомобилите с един двигателен мост, както и в клас RC3, а пети е Боян Безус. Той също се състезава за Арт рейсинг, като тимът грабна и отборната купа в този кръг. Безус спечели своя клас RC4, което е била и основната му цел, призна самият той.
За варненските пилоти състезанието бе много емоционално, тъй като преди година в една от отсечките там загина близкият им приятел и голямо име в автомобилния спорт Тодор Славов.
„Предварително знаех, че няма да е лесно. Когато наближавах мястото, нещо ме стегна, получих някакво задушаване и импулсивно намалявах скоростта. Едва след това се отпуснах и успях да увелича темпото“, каза Йордан Атанасов. Същото е било и положението със съотборника му Боян Безус, който е натиснал газта чак след този първи етап.
Атанасов призна, че все още с екипа му работят за по-бързото привикване към автомобила му Мицубиши Ево 9, тъй като конкурентите карат такъв от 6-7 години и са по-напред.
До края на рали шампионата ни остават три старта – рали „Сливен“, рали „Сърбия“ и рали „Стари столици“ в Шумен.
Давидоне и Данчо Атанасов обявиха, че целта им е крайната победа, за която ще хвърлят много сили.
Безус пък призна, че основно ще гони шампионската титла в клас RC4, а на предстоящото рали „Сливен“ ще му бъде трудно, тъй като повечето му конкуренти са именно от там и познават отлично трасето.

Имат подсигурено спонсориране за сезона

28_2

Варненските автомобилисти са спокойни за завършека на сезона от финансова гледна точка.
Навигаторът Давид Кварцакхелия-Давидоне заяви, че с Пламен Стайков имат подсигурени средства за тази година. Те са от грузинска компания, чийто представител е именно Давидоне, както и от други спомоществователи. Вече се говори дори за подсигуряване на средства за следващия шампионат.
Екипажите на Арт Рейсинг също имат подсигурени пари за остатъка от сезона, каза Йордан Атанасов.
Доскоро въпросителни имаше при Станислав Владимиров, но от Иномоушън рейсинг разкриха, че средства са намерени за цялата година. Идеята е дори през следващия сезон да се намерят пари за нова кола, тъй като обещаващият пилот от Провадия се състезава с най-старата кола в целия шампионат.

Обещаващ пилот грабна приза „Тодор Славов“

28_3

Екипажът на Иномоушън Рейсинг Станислав Владимиров и Чавдар Събев спечели приза, носещ името на легендарния варненски автомобилен пилот Тодор Славов.
Двамата заслужиха престижното отличие заради силното си представяне в третия кръг от националния рали шампионат – рали „Твърдица – Елена“ 2016. Владимиров и Събев завършиха на четвърто място в генералното класиране и като победители сред автомобилите с един двигателен мост, както и в клас RC3.
Въпреки че управляват най-стария автомобил в колоната (Опел Астра GSi, произведен през 1992 година), двамата таланти показаха изключително силна и зряла езда, която им позволи да прогресират в генералното класиране и да се наредят непосредствено след призовата тройка.
„За целия отбор това е изключително постижение. Спечелването на трофея на името на Тодор Славов е от изключително емоционално значение за нашия отбор, тъй като Тошко беше наш приятел и подкрепяше началото на кариерата на Станислав и Чавдар“, сподели Владимир Гатев, мениджър на Иномоушън Рейсинг, след финала на надпреварата.
Със убедителната си победа в клас RC3 Станислав Владимиров и Чавдар Събев се изкачиха на първото място в класа след третия кръг от шампионата и се очертават като основни претенденти за спечелването на титлата в края сезона.
Следващият кръг от националния рали шампионат е класическото рали „Сливен“, което ще се проведе от 2 до 4 септември.