В самия край на 2016-а: Нова пластика украси градинката до театъра

Художествена пластика „Сценка“, дело на скулптора Альоша Кафеджийски, бе открита на 30 декември в градинката между Драматичния театър и филиала. Високата около 3 метра стълба, на която се е покатерило момиче, загледано в сгушена на земята котка, вече провокира интереса на минувачите.

2-plastika-1
„Приемат се всякакви интерпретации на пластиката – може да е по Булгаков – „Майстора и Маргарита“, с невероятния котарак Behemoth, а може да е стълба към безкрая… Аз съм скулпторът, който е приятел на котката“, сподели Альоша Кафеджийски. „Културата във Варна е жива и това е много важно за времето, в което живеем. Ценно е, че се намират средства за подпомагане на творчеството и резултати има заради това разбирателство между хората, които ръководят, и творците. Важно е този баланс да продължи“, допълни той.
„Стана хубава традиция да завършваме годината с изкуство. Благодаря на всички, с които стъпка по стъпка заедно успяваме да включваме изкуството в градската среда на Варна. Ще продължим още по-активно и догодина, включително с реализацията на проекта за ремонт на филиала на театъра“, каза кметът Иван Портних.
Директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева припомни, че 2016 г. бе богата на културни проекти в града – открити бяха статуята на архитект Дабко Дабков, пластиката „Рибаря и златната рибка“, както и паметните плочи на Петър Енчев и Георги Велчев. На събитието присъстваха председателят на ОбС Тодор Балабанов, зам.-кметът Коста Базитов, представители на дирекция „Култура и духовно развитие“, скулптори, художници.

Фото Live.Varna.bg