В професионалния ММА: Алекс Тончева тръгва към големите пари в мач срещу корава японка

 

Варненката ще се бие пред 17 000 зрители в „Йокохама арена“

Съперничката й Асакура е бивша боркиня, има 6 победи от 8 мача

След една световна и две европейски титли Александра Тончева се сбогува с аматьорския ММА. 24-годишната варненка започва професионална кариера, което е огромно предизвикателство, но и шанс да реализира таланта си и да спечели големи пари
Състезателката на „Десант“ е получила покана от една от най-големите вериги – японската RIZIN, за първия си профимач на 16 април в Йокохама. Съперничка на Алекс ще е японката Канна Асакура, като двубоят ще е от 3 рунда по 5 минути в категория 48 кг (атом).
„Асакура е на 20 години. Тя е бивша боркиня, с голям опит в този спорт. В професионалния ММА има 8 мача, в които е записала 6 победи и две загуби“, заяви за „Народно дело Седмицата“ личният треньор на Алекс в „Десант“ Николай Добруджански.
В момента той подготвя Тончева в залата им във Варна, а на 11 април двамата летят за Токио, където ще водят последни занимания преди срещата.
„По наша информация „Йокохама арена“ ще е пълна, което означава, че на трибуните ще са 17 000 зрители. Надявам се, че шумотевицата преди мача няма да се отрази на психиката на Алекс. Японците викат и пищят, палят огньове, пускат фойерверки. Удари ли гонгът обаче, млъкват, сякаш са на погребение, и в залата става тихо“, допълни Добруджански.
Треньорът на „Десант“ във възторг от трите европейски титли

Треньорът на варненския „Десант“ Николай Добруджански е във възторг от представянето на неговите състезатели и спечелените три титли на европейското първенство по ММА в София.

23-годишният дебютант Делян Георгиев покори върха на Стария континент за първи път, за 20-годишния Фердун Османов евротитлата е втора, а за 27-годишния Даниел Гълъбаров – трета. Така Гълъбаров се превърна в първия боец, станал три пъти европейски шампион.

Ето коментара на Добруджански за „Народно дело Седмицата“:

За Делян Георгиев – категория 65,8 кг (муха)
Игра 5 мача. Първо победи ливанец, а вторият му мач с великобританец се оказа най-тежкият. Делян трудно го спираше, съперникът му разчиташе на събаряния, но в крайна сметка победата бе за нас. След това Делян спечели срещу ирландец и финландец, а за златото победи Борислав Ангелов с 3:0 съдийски гласа. Във финала имаше всичко – събаряния, контрол и удари на земя. Делян познаваше добре противника, тъй като го бе надиграл на държавното, и сега направи същото.

За Фердун Османов – 70 кг

Тръгна с победи над великобританец и мексиканец, а на ½-финала прекърши руснак. След голямо тактическо надлъгване съдиите дадоха равна среща и последва допълнителен рунд, в който Ферди надделя.
На финала се изправи срещу шведа Тобиас Харила, който бе спечелил с нокаут предните си три срещи с нокуат. Ферди го познаваше добре, тъй като бе спечелил срещу него на световното в Лас Вегас. Прати го в нокдуан във втория рунд и впоследствие бе обявен за победител.
Шведът бе подготвен и натрениран, а погледнато реално, това бе най-силният финал на първенството, между най-добрите състезатели и в най-силната категория. Красива тактическа среща, с удари горе и долу, с борба и размени. И 3:0 съдийски гласа за Ферди.

За Даниел Гълъбаров – до 120 кг (тежка)

Даниел бе поставен и в първия кръг почиваше. След това победи на ½-финал норвежец, който бе надиграл и на предното европейско. На финала се справи и с Даниел Янков от Сливен след кимура – ключ на ръката, във втория рунд.
Добруджански отбеляза също, че за първи път в историята на европейските първенства при мъжете двама състезатели от една държава се срещат на финал. В София това се получи дори два пъти – в битките за златото на Делян и Даниел.
Варна взе още три медала на европейското. 19-годишният Николай Николов е шампион до 77 кг, като това е втора титла за него. Той спечели убедително и четирите си срещи. Йордан Маринов пък е трети до 70 кг. Двамата са от клуб ММА, с личен треньор Светослав Желев.
При жените Антония Калъчева от „Викинг“ е трета до 52 кг (сламка). Неин личен наставник е Димитър Димитров.

„Боил“ доказа защо е №1 в родния кикбокс

За пореден път варненският „Боил” доказа водещото си място в родния кикбокс, след като спечели 22 медала – 6 златни, 9 сребърни и 7 бронзови, на държавното първенство в стилове лоу кик и киклайт в Шумен.
В надпреварата участваха 500 състезатели във всички възрастови групи, а спортен клуб „Боил“ бе представен от 30 бойци в стилове на ринг и татами.
В отбора бе създадена сплав от опитни състезатели и абсолютни дебютанти, но всеки доказа класата си и загатна за успешно бъдеще. Затвърди се традицията „Боил“ да създава отлични състезатели, което бе доказано с многобройните успехи на абсолютни дебютанти.
Треньорският екип – Красимир Кирилов, Делян Славов, Александър Стоилов и Христо Христов, е доволен от постигнатото, но има още много работа, защото целта е достигане на високо спортно майсторство. Така че треньори и състезатели ще продължават да дават всичко от себе си за бъдещите триумфи.
Призьорите на „Боил”
Златни медали, лоукик – Християн Кънчев – 57 кг юсв, Радослав Костов – 71кг юсв, Тобиас Ейлиц – 75кг мъже – Б.
Сребърни медали – Георги Георгиев – 48 кг юмв, Велислав Николов – 63,5кг юмв, Ивелин Янев – 60кг юмв, Теодор Христов – 67кг юмв, Антонио Кожухаров – 71кг юмв, Даниел Димов – 75кг юмв, Александър Петров – 81 кг мъже – А (поради лекарска забрана и с цел запазване здравето на състезателя не се игра финал).
Бронзови медали: Николас Иванов – 48 кг юмв, Анджела Костадинова – 48кг дмв, Нели Атанасова – 48 кг дмв.
Златни медали, киклайт – Свилен Сашев – 42 кг юмв, Георги Найденов – 47 кг юмв, Калоян Иванов – 79 кг юмв.
Сребърни медали – Калин Атанасов – 47 кг юмв, Виктор Дюлгеров – 57 кг мъже.
Бронзови медали – Симеон Кръстев – 79 кг юмв, Драгомир Христов – 84 кг юсв, Калоян Иванов – 63 кг мъже, Стефан Гергинов – 84 кг мъже.