В присъствието на министър Каракачанов: Военноморска база Варна чества 120 години

Навършиха се 120 години от създаването на Военноморска база Варна – цитаделата на българските флотски традиции, мястото, където са родени ударните ни сили на море, формированието, превърнало се в първопроходец на евроатлантическата ни интеграция. Мероприятията по случай 120-годишнината от създаването на Военноморска база Варна и празника на Пункт за базиране Варна започнаха още през месец октомври.

На 17 ноември в Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал, който започна с тържествено издигане на националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване. Свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия отслужиха молебен за здраве и успехи на военните моряци.

На церемонията присъстваха министърът на отбраната господин Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов (командир на Военноморска база Варна от 2009 до 2011 г.), командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби ВМС флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, адмирали и офицери от запаса командвали Военноморската база и Пункта за базиране.

По случай празника със заповед на министъра на отбраната бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се с високи постижения и успехи през годината. Военният ритуал завърши с преминаване на личния състав от формированията на флотилията, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, в тържествен марш.