В последния момент преди приемането му: Разходи за стотици хиляди се прикрепиха към бюджета

Веселин Златков

Новата седмица започва с най-важното решение, което трябва да вземе местният парламент на Варна – приемането на бюджета на общината за 2017 година. Че финансовата програма ще бъде приета не може да има съмнение, защото мнозинството около ГЕРБ в общинския съвет е силно. Дори и доводите на опозицията да са силни срещу една или друга част от проекта за бюджет, предложен от администрацията на кмета Иван Портних, шанс за разцепление в редиците на управляващите няма. И макар дори техните политически опоненти да признават  добрата работа на общината във финансовата сфера, обсъждането на местните приходи и  разходи по комисии разкриха доста проблеми и трудни въпроси, на които тепърва ще се търси отговор.
585 хиляди лева, които трябва да бъдат отпуснати от местната власт за спасяването на варненския тубдиспансер, 100 хиляди лева са спешни укрепителни и реставрационни работи в Римските терми и Аладжа манастир и допълнителни 200 хиляди лева за подпомагане на местни спортни клубове – това са основните промени в проекта за бюджет на община Варна внесени в последния момент.
Предложенията на съветниците, заедно с проекта на администрацията на кмета Портних, бяха подложени на финално обсъждане и представяне на заседание на комисията „Финански и бюджет”, което продължи с часове в края на миналата седмица.
Споменатите по-горе предложения надхвърлят предварителната макрорамка на проектобюджета на общината за 2017-а, която е в размер на 270 700 000 лв. За финансовите специалисти остана да търсят възможности за осигуряване на средствата, като за предпочитане е това да стане с вътрешни корекции, но не е изключено да бъде променена и самата макрорамка. Това остана да се изясни на общинска сесия в началото на новата сесия, на която новият бюджет на Варна ще бъде гласуван окончателно.


Най-драматична е ситуацията с тубдиспансера, чиито финансови проблеми, които държавата на практика оставя за решаване на общината, продължават цяло десетилетие. Съветникът Христо Атанасов (ЗНС „Ал. Стамболийски”) предложи средствата просто да не бъдат отпускани, пък дано това доведе до някакво по-бързо решаване на стария проблем. Янко Станев (СДС) и председателят на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ) обаче посъветваха парите все пак да бъдат дадени, за да не се окаже общината виновна за евентуален бум на туберкулозата в града и региона. Балабанов допълни, че се надява още здравния министър в служебното правителство да се заеме с решаването на този проблем, с който ще бъде запознат при първа възможност. „Имах лична среща с министър Москов по проблема с тубдиспансера, обещанията, които ми даде, просто не бяха изпълнени”, добави председателят на общинския съвет на Варна.
Уникалното при това приемане на местния бюджет на Варна е, че за първи път в последните години бяха запознати и с данни за изпълнението на финансовата програма за предната година. Колкото и абсурдно да звучи, отчетът за предишния бюджет обикновено се приема месеци, след като новия е вече факт. Зам.-кметът Пейчо Пейчев съобщи, че макар официалният отчет още да не е готов, вече е ясно, че общината не само е изпълнила, а и е преизпълнила с около 10 % приходната част на бюджет 2016. В разходната част положението е по-различно, там изпълнението е около 93,4 %.