„В полет” с вечно младия Алекс Първанов най-после и във Варна

Книгата „В полет” за талантливия Александър Първанов е вече и във Варна. Тя е за момчето, което стана мъдрец на 20 години и остана завинаги на толкова. Тя ще бъде представена на 2 август от 17 часа в книжарница „Сиела”.

24-3
Книгата е част от проект, който има за цел да подпомага млади таланти в техния творчески път. Това, което постигна Алекс на 20 години, продължава в неговите връстници като светло бъдеще, разкрива майката на младия актьор Малина Първанова.
Книгата ще бъде представена с мултимедия и много живи спомени на хората, които Алекс е впечатлил приживе из целия свят. Нека той бъде вдъхновение и сила за всички, за които животът е „В полет“.

24-2
„Когато краят е начало“… Проектът на талантливия студент Алекс Първанов, който омагьоса Виена и Ню Йорк, продължава „В полет“ – така започваше материалът ни преди две години, когато искахме да представим проекта „В полет” посветен на младия Александър Първанов – австриец с български корени, който през 2011 година остана завинаги на 20. Той покори Америка с ролите си, но нелеп инцидент го отне от близките и приятелите му в любимия му град Виена.
Алекс обаче остана завинаги в сърцата на всички като вдъхновител на проекта „В полет”, ориентиран в подкрепа на млади, талантливи актьори и творци към усъвършенстване на тяхното артистично, театрално и филмово образование и изяви. „В полет” извисява младежките мечти и ги превръща в реалност, припомня майката на талантливия студент Малина Първанова, която е председател на сдружение „Изкуството на Алекс”.

24-1
Убедени, че извисяването на идеите му трябва да продължи и талантът му ще живее чрез успехите на колегите му, които ще се обучават със стипендията на името на Алекс Първанов, създадохме проекта „В полет”, разказват близките му. Той е безсрочен и се състои от много по-малки проекти, първите три от които вече се реализират.
Първият е книгата „В полет”. Тя представлява повече от 300 страници луксозно, многоцветно издание с модерна, необичайна визия и провокативно излъчване на английски, немски и български език. Към нея има диск с видео, компилация от ролите, които Алекс е изпълнявал в Лий Страсбърг (създаден от Бил Хпокинс – преподавател по филмово изкуство в институт Лий Страсбърг, Ню Йорк).

Историята на Алекс

С лекотата на английски кавалер, мъдростта на немски философ и усмивката на българския си талант, Александър дръзновено следва мечтата си да израсне като актьор от световна величина. Завършва с отличен успех Терезианската академия във Виена, овладява до перфекционизъм шест езика, учи политология в Лондон и завладява до болка сърцата на преподаватели и колеги в световноизвестния Лий Страсбърг театрален & филмов институт,  Ню Йорк.
Очарова всички в института до такава степен, че прекланяйки се пред таланта и човешките му качества, Лий Страсбърг излъчва стипендия „За особени заслуги“ на името на Александър Първанов, която да подкрепя други млади таланти в обучението им.
Създаден в средата на миналия век от гуруто на филмовите и театрални среди – Лий Страсбърг, институтът работи по метода на руския майстор Станиславски и изгражда поколения наред звезди от световна величина: Ал Пачино, Мерлин Монро, Пол Нюман, Стив Маккуин, Настася Кински, Джесика Ланг, Робърт Редфорд, Джейн Фонда, Робърт де Ниро, Алек Балдуин, Джеймс Диин, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман, Мики Рурк, Франка Потенте, Анджелина Джоли, Барбара Стрейзънт, Ума Търман… Да бъдеш оценен и отличен сред такъв водопад от звезди, е истински специално постижение. Алекс успява, но съдбата взима друго решение и закача звездата му на небето във вечен полет.

Нелеп инцидент отне живота на 20-годишния Алекс Първанов във Виена

В ранните часове на 12 май 2011 г. е блъснат от такси на „Карлсплац“. След произшествието бил откаран в болница. След два дни в кома и три сложни операции Алекс си отива.
За майка му е изключително тежко да се връща към този  момент. „Алекс се върна през лятото на 2011 г. във Виена, за да присъства на срещата на терезианистите, и трагедията се случи в любимия му град. Мечтаеше да стане сериозен и известен артист, но най-голямото му желание бе да помага на хора в нужда. Считаше, че чрез тази професия, обличайки различни житейски роли, ще може да разкрие и изживее палитрата от качества и способности, които притежава. Подкрепяше деца с тежки заболявания, като лично участваше в грижите за тях. Искаше да работи и по продължаващото издирване на жертви на Холокоста и техните семейства.
Само ден преди инцидента Алек ми сподели: „Знам, че трябва да бъда разумен, но така неразумно искам да обиколя света…“ Това негово желание ще бъде изписано на скулптурата, която ще бъде изваяна в чест на Алекс от професор Чапкънов-Чапа, за да вдъхновява към смелост и дръзновение други млади хора”, разказва тя.

Идеите, силата на духа и талантът му продължават да живеят с все сила!