В плажния футбол оцениха високо сезона

 

 

Наградният фонд в държавното е достигнал 23 хиляди лева

 

В София се проведе заседание на Комисията по плажен футбол към БФС. На сбирката присъстваха председателят на Аматьорската футболна лига в БФС Румен Вълков, председателят на комисията Николай Чернев и седем от останалите осем членове на органа, който администрира и управлява този атрактивен спорт у нас.

На заседанието бе изслушан отчет и анализ за изминалата спортно-състезателна година във вътрешното първенство при мъжете и подрастващите, за представянето на националният отбор, както и такива за работата на съдиите и обслужващия апарат.

Шампионатът на страната през 2018 г. премина през два етапа – градски първенства в София, Варна, Бургас и Русе и държавно първенство, което също бе в два етапа – редовен сезон и Суперфинал. Рекордните 12 тима взеха участие в градските шампионати на четирите зони, борейки се за квоти в държавното. Седем от осемте спечелили отбора продължиха в редовния сезон на първенството, където се срещнаха всеки срещу всеки в рамките на три етапа – Бургас, София и Русе. Първите четири от тях – МФК Спартак (Варна), СА-МВР (София), ФК Русе и ВММУ „Н. Й. Вапцаров“ (Варна), добиха право да спорят за трофея на страната във финалния кръг във Варна през септември. За трета поредна година титлата спечели МФК Спартак, който не допусна поражение на финалите, печелейки и трите си двубоя. На второ място се наредиха „полицаите“ от столицата, трети стана ФК Русе, а на четвърта позиция – Морското училище.

За първи път в историята на този атрактивен спорт призьорите и тимовете, класирали се за държавното, прибраха и солиден награден фонд, който общо за шампионата надхвърли 23 000 лв.

Националният отбор изпраща най-успешната си година. Възпитаниците на Симеон Христов постигнаха впечатляващи резултати, печелейки първата в родната история купа от най-престижния турнир в ЕВРО лигата, като в крайна сметка се класираха на рекордното за страната ни трето място в дивизия „Б“ на надпреварата и общо 15-о в Европа. „Трикольорите“ ни записаха цели 5 победи в седемте си срещи от турнира за титлата на Стария континент.

Успехите на международните терени през годината затвърди и отборът на МФК Спартак Варна, който завърши на 12-о място в Шампионската лига, която се проведе през месец май в Назаре, Португалия. Варненци станаха първият роден тим, който прескача груповата фаза на турнира, стигайки до осминафинал срещу португалския Спортинг (Лисабон), а впоследствие и до 12-о място в престижната надпревара.

Родното съдийство също изпраща повече от успешна година. Международните ни рефери Владимир Ташков и Иван Кирилов бяха сред топ реферите на всички значими надпревари в бийч сокъра, а отговорникът за съдиите в страната Стоян Алексиев даде висока оценка за представянето на всички през сезона.

С подкрепата на БФС бе проведен и силен турнир за подрастващи в КК Шкорпиловци, в който се пуснаха осем тима от страната, които се докоснаха до красотата и атрактивността на плажния футбол.

На база изготвени доклади и точки от наредбата за провеждане на първенствата по плажен футбол, комисията санкционира няколко отбора с парични глоби.

След заседанието на работна среща бяха поканени и представители на седемте отбора, взели участие в държавното първенство, на която бяха изслушани мнения и препоръки, които да се вземат под внимание за следващия спортно-състезателен сезон.

 

Румен Вълков хвали организацията на държавното

 

Председателят на Аматьорската футболна лига Румен Вълков даде много добра оценка за това, което се случи в плажния футбол у нас през това лято. Той коментира възхода на националния отбор, както и въведената много добра организация в държавното първенство.

„Оценката е повече от положителна и добра. Сега имахме управителен съвет в в Пловдив, където присъстваха и председателите на комисиите, включително и Ники Чернев. Следващата седмица пък ще се съберем именно с комисията по плажен футбол. Това, което се получи в първенството, е много модерно – по съвсем друг начин станаха нещата. Говоря за отношенията между клубовете и ръководството, имаше частично отразяване от телевизия, рекламодатели, много по-голям отзвук в медиите, награден фонд. За националния отбор пък какво да кажа – там успехът е повече от категоричен. Дори сега ще изпратим треньора Симеон Христов на един семинар в Дубай, където ще се говори за всички новости в този спорт. Има някои препоръки, които биха подобрили още организацията, но те така или иначе бяха и тази година. Просто трябва да бъдат още по-стриктно спазвани – става дума за екипировката на отборите, за участието в мачовете. Съвсем мъничко ни трябва още. Моментът е такъв, че се случи нещо много положително. Искаме да го популяризираме още в различните градове“, каза Вълков.

Той посочи като много положителен и факта, че президентът на БФС Борислав Михайлов е съпричастен към плажния футбол. „Той има отношение към този спорт, както и към националния отбор. Плажният футбол не е под егидата на УЕФА, както останалите разновидности на футбола. Участието във всички мероприятия на плажния футбол се плаща от самата федерация, а не като другите, които УЕФА финансира. Спортът е изключително атрактивен. Имаме плажове, море, развлекателен е. Записахме много добри резултати, нашите момчета са на добро спортно-техническо ниво. Оценката ми е много добра – както за първенството и начина му на провеждане на турнирен принцип, така и за националния отбор“, завърши Вълков.