В новата рейтингова класация: Нито едно първо място за университетите на Варна

 

Тази година в нито едно професионално направление варненски университет не се класира на първо място според Рейтинговата система на висшите училища на Министерството на образованието, съобщи Moreto.net. В тазгодишната рейтингова класация участие взимат 51 висши училища, разпределени в 52 професионални направления.
Висшето военноморско училище е второ в направлението „Военно дело“. По направление „Транспорт, корабоплаване и авиация“ се изкачва с едно място и достига второ, а на четвърто място е ТУ – Варна.
За 2017-а Икономически университет – Варна, се нарежда на десето място в направление „Администрация и управление“, като отстъпва с две позиция спрямо подреждането си в предходната година. Изпреварва го Варненският свободен университет, който тази година заема осма позиция, а това означава едно място напред в сравнение с 2016-а.
Като цяло относително постоянно се запазва класирането на ИУ в повечето специалности. Затвърждава се шестото му място в направление „Икономика“. Варненският свободен университет е на 11-о място, а Висшето училище по мениджмънт във Варна е на 14-а позиция. Седмата си позиция в подреждането Икономическият университет запазва и по отношение на специалностите в направление „Информатика и компютърни науки“. Две места по-надолу е Варненски свободен университет. Първенец е Софийският университет. ИУ продължава да бъде на второ място с „Туризъм“, а Висше училище по мениджмънт е на осмо място.
В класирането за направление „Архитектура и строителство“ Варненският свободен университет отстъпва позиция спрямо предходната година и вече заема петото място заедно с Нов български университет. В „Изобразително изкуство“ ВСУ е на четвърто място заедно с Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Същото е класирането на ВУЗ-а и в направление „Музикално и танцово изкуство“. В подреждането за „Национална сигурност“ Варненски свободен университет е на седмо място. Същата е позицията и в направление „Политически науки“, а в „Психология“ е на последно пето място заедно с Югозападен университет. ВСУ затвърждава шестото си място в „Право“, но тази година го дели с Русенски университет.
Техническият университет в морската столица с направление „Електроника, електротехника и автоматика“ заема четвърто място. На първа позиция е Техническият университет в столицата, на второ – Химикотехнологичен и металургичен университет – София, а на трето – Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София. В категория „Енергетика“ ТУ е на трето място. Преди него са Технически университет – София, и Университетът по хранителни технологии в Пловдив. В „Комуникационна и компютърна техника“ Варна е на второ място с Технически университет, а с направление „Машинно инженерство“ учебното заведение се подрежда на трето, с „Общо инженерство“ – на 11-о, „Растениевъдство“ – на четвърто, „Социални дейности“ – на пето място.
Спрямо миналата година Медицински университет – Варна, отстъпва с цели две позиции в класацията за направлението „Обществено здраве“, в което бе първенец. Така челното място през 2017-а заема МУ – София. В направление „Здравни грижи“ МУ – Варна, дели второто място с МУ – София, и Русенски университет. Първата позиция е за МУ – Плевен, и Софийски университет. В направление „Медицина“ Варна е на второ място заедно с МУ – Пловдив. На първа позиция е МУ – София, а на трета МУ – Плевен и СУ. В направление „Стоматология“ МУ – Варна, е на трето място след МУ – София, и МУ – Пловдив. Същата е позицията на варненския университет и в класирането за направление „Фармация“.