В незаконната търговия: Нарязаният тютюн измества цигарите без бандерол

На територията на Варненска област се наблюдава ръст на търговията с нарязан тютюн, спрямо тази с цигари без акцизен бандерол, тъй като цената му е в пъти по-ниска. За целта се публикуват обяви в интернет сайтове, като разпространението се извършва често и чрез мрежата за куриерски услуги на различни фирми.
През 2017-а са образувани 45 досъдебни производства за продажба на акцизни стоки без бандерол. Иззети са 17 895 кутии с цигари и 999 кг нарязан тютюн на обща стойност около 280 000 лева. Това показва отчетният доклад за свършената работа от Областна дирекция на МВР през миналата година, съобщи миналата седмица Moreto.net.
Според органите на реда през 2017-та е намаляла тенденцията на концентриране на лица от ромски произход, които продават цигари без акцизен бандерол в районите на Кооперативния пазар, Зеленчуковата борса и местата, където се събират повече хора в кв. „Владислав Варненчик”.
През миналата година по икономическа линия са разкрити и документирани 217 престъпления, а установените щети са в размер на 10 380 000 лева. Проведени са 11 специализирани операции за стоки ментета като са проверени 25 обекта и са образувани 22 досъдебни производства. Иззетите стоки са за около 2 015 000 лева.
За отчетния период в сектор „Икономическа полиция” са получени над 60 преписки с данни за данъчни престъпления, като в резултат на извършените проверки са образувани 47 досъдебни производства. Установени са щети за над 16 250 000 лева.