В навечерието на 6 май: Паметникът на Граничаря е безобразно надраскан

 

Паметникът на Граничаря в Морската градина на Варна е в ужасно състояние и е грозно поруган от неприлични драсканици! Това установи проверка на „Народно дело Седмицата“ само дни преди 6 май, Ден на храбростта и Празник на Българската армия.


Монументът, който е изграден през 1918-а и е посветен на в памет на загиналите офицери, сержанти и войници от 15-а Погранична дружина на варненския „Осми пехотен Приморски полк“, е нашарен с всевъзможни надписи. Гърбът на паметника, както и терасата около него се е превърнала в място за „послания“, оставени в продължение на месеци от огромен брой вандали.


Свидетели коментират, че въпреки осветлението на мястото и полицейските патрули в Морската градина, там се събират групи младежи, които най-често пушат марихуана и пият алкохол. Явно мнозина от тях се чувстват горди от това си поведение и оставят грозни знаци за присъствието си. Дали те си дават сметка, че поругават национална светиня, или не, в случая няма особено значение.
Странното в случая е, че районът около паметника е почистен и поддържан. Очевидно общинското дружество, което поддържа Морската градина, е запознато със състоянието му. Не е ясно обаче защо никой не е засилил мерките, за да се спре това продължаващо посегателство, както и срамните надписи да бъдат заличени. Паметникът на Граничаря във Варна беше изцяло реставриран само преди 2 години. Ако не се вземат спешни мерки, скоро това действие ще трябва да се повтори.