В Концертното студио на Радио Варна: Японска пианистка рисува с музика филмови образи

Българският национален клуб за аниме, манга и японска култура “Шиоказе“ отправя интересна и екзотична покана към варненци. Днес от 18,30 часа в Концертното студио на Радио Варна публиката получава възможност да се докоснете до красотата на Страната на изгряващото слънце с концертното изпълнение на японската пианистка г-ца Мика Уатанабе.
В програмата са включени творби на Скрябин, Дебюси и Пуленк, но също и традиционна японска музика, както и теми от прочути анимационни филми от далечната азиатска страна, при това от ранга на „Принцеса Мононоке“.
От концерта можете да очаквате още музикална игра с награди за публиката, да видите фотографии от Япония, да се включите в дискусии, а също и почерпка с традиционни японски сладки и японски чай.
Г-ца Уатанабе Мика е най-малката от пет деца в голямо японско семейство, започва да учи пиано още на 5 години, след което влиза в частна гимназия с усилено изучаване на изкуства. Три поредни години участва в състезания със свои съученици, като постига големи успехи на прослушванията, благодарение на които свири на първите си концерти.

17 - Japan 1
След като завършва, веднага е приета в Токийския музикален университет, като по време на своето обучение там изнася концерт, в който вземат участие най-елитните студенти.
Печелила е първо място на японския пиано конкурс „Питина“, на 8-ия национален музикален конкурс „Беетен“ печели първо място в категория пиано, също така участва в концерт на наградените в Сънтори Хол.
През 2015 година прави съвместен концерт със сопрано певицата Кацуко Хираясу в Карнеги Хол като част от японско-американския международен празник на Сакурата.
Г-ца Уатанабе има изградена репутация от много критици относно отличен усет за звуците и музикална интерпретация. Предпочита музика от романтизма и специализира в модерни произведения. Освен към пианото, таи интерес към японската традиционна култура и полага ежедневни усилия и упражнения с кото (традиционен японски музикален инструмент), за да може скоро да получи свидетелство за преподавател.
Понастоящем участва в изяви в ансамбъл на концерти, събития и фирмени партита в Токио и страната. Г-ца Уатанабе ни сподели: „За пръв път идвам в България и бих искала да науча различни неща за тази страна – култура, история, да опитам от храната и да пробвам прословутата ракия. С огромно нетърпение очаквам да се срещна с гостите на концерта във Варна и да може да поговорим.“