В конкурса „Домашно вино Варна 2016“: „Совиньон блан“ е №1, Мартин Неделчев взе 100-литровия съд

Мартин Неделчев спечели „Домашно вино Варна 2015“ с уникалния си „Совиньон блан“. Той заслужи голямата награда на Етно ресторант „Старата къща” – 100-литрово буре за производство и съхранение на вино.
Един от собствениците на ресторанта, който за първи път бе любезен домакин на събитието – Георги Секулидис, уточни, че този съд запазва автентичния вкус на гроздето и се надява винопроизводителите да го използват масово и да обновяват с него своите помещения.

Традиционният конкурс, организиран от в. „Народно дело Седмицата“ за юбилейния 20-и път, се превърна в най-оспорвания и интригуващ от досегашните издания. Сред VIP гостите бяха управителят на petel.bg г-жа Моника Гуцанова и зам.-главният редактор на в. „Народно дело Седмицата” г-н Веселин Златков.
„Бяхме изключително затруднени, тъй като вината бяха професионално и добре направени. Хубави, здрави и чисти, с много високо качество. Надяваме са да ви стимулираме и поощрим да произвеждате и занапред такъв прекрасен винен еликсир“, заяви членът на дегустационната комисия инж. Анелия Христакиева.
До финалния тур бяха допуснати 33 вина – 17 червени, 10 бели и 6 розе, като дегустацията и оценяването по 100-балната система извърши тричленно жури от утвърдени специалисти – инж. Анелия Христакиева, инж. Тихомир Трифонов и инж. Нели Тодорова.
При червените вина №1 е Сира на Даниел Дамянов, при белите спечели Ивайло Николов с Вионе, а при розетата – Георги Стоянов. Тримата бяха наградени с 40-литрови бурета, осигурени от Етно ресторант „Старата къща”, годишни абонаменти на в. „Народно дело Седмицата“, реликви сувенири и специални медальони на Петър Петров-Петрони.
Докато вървяха дегустациите, водещият Емилиян Ялъмов провеждаше викторина и игри с публиката и зарадва спечелилите със сувенири и книги, а за доброто настроение на винопроизводителите и гостите се погрижиха младите изпълнители от арт център „Арлекин” с ръководители Сребрина Соколова и Таня Гунчева.
Всички собственици на участвалите в конкурса 94 вина получиха грамоти, а тези, които не присъстваха, могат да си ги получат в офиса на в. „Народно дело Седмицата“ на улица „Братя Миладинови“ 68.

Призьорите
Червени вина: 1. Даниел Дамянов – вино Сира, 2. Даниел Дамянов – Каберне Фран, 3. Мирослав Савов – Сира
 Бели вина: 1. Ивайло Николов – Вионе, 2. Петър Гайнов – Шардоне & Ризлинг, 3. Даниел Дамянов – Шардоне
 Розе: 1. Георги Стоянов, 2. Борис Колев, 3. Милен Цвятков
Жена винопроизводител: Тонка Тодорова
Най-оригинален етикет: Павлин Коцев
Най-възрастен винопроизводител: Димитър Парашкевов
Най-млад винопроизводител: Живко Живков