В комисията по култура: Организации поискаха общината да е по-експедитивна с финансирането

Няколко организации, които кандидатстват пред община Варна за финансирането на културни събития в града, поискаха с писмо да се промени редът, по който се отпускат пари за инициативите им. Същността на предложението е проектите, които ще се провеждат от март до юни, да са наясно дали ще получат подкрепа от местната власт предварително.
„Смятаме за целесъобразно набирането на проектни предложения по направления „Фестивали и конкурси”, „Творчески проекти” и „Мобилност”, които ще се реализират през първата половина на 2017 година, да започва най-късно през месец декември 2016 г., а тези от втората половина – януари 2017 г. Това ще даде възможност за тяхната навременна оценка и класиране паралелно с процеса по приемане на бюджета за следващата година“, пише в писмото на организаторите на културни прояви.

3-finans-2
Проблемът с досегашната ситуация беше обяснен от Александър Николов, организатор на София филм фест във Варна. „Миналата година нашият фест започна на 11 март, а до 27 март нямахме информация дали изобщо ще имаме финансиране от общината“, разказа Николов пред съветниците от комисията по култура към Общинския съвет.
„Да започнеш да организираш едно културно събитие, едва когато общината ти отпусне пари, не е правилно“, заяви в отговор председателката на комисията Даниела Димова (ГЕРБ). Тя добави, че общината и фонд „Култура“ не са задължени да финансират всички проекти, а да избират да подкрепят най-добрите от тях, така че организаторите им трябва да разчитат и на собствения си ресурс.