В коментар за заседналия кораб: Гуцанов обеща възстановяване на морското спасяване

В коментар за заседналия кораб: Гуцанов обеща възстановяване на морското спасяване

Законодателни действия за възстановяване на морското спасяване и адекватна политика за морската индустрия са едни от първите инициативи, които БСП ще предприеме в следващия парламент. Този ангажимент поe лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов в ефира на “Денят ОН ер”. „Надявам се да има чуваемост и нагласа за диалог сред бъдещите народни представители по тези теми, тъй като кризата със заседналия кораб “Vera Su” доказа, че в последните години морското спасяване в България е практически ликвидирано. Доказват го хаотичните и неадекватни действия на властта от началото на инцидента. Радвам се, че инцидентът с “Vera Su” е несравним като тежест и сложност с този с кораба “Ерма”, който горя в края на 70-те години край Варна. Ако тогава спасителните действия се организираха като сега, половин Варна щеше да е заличена”, коментира той.

Оставката на капитан Живко Петров е логичен и очакван ход, но вината за тази криза не е само негова. И Министерството на екологията, и Министерството на транспорта демонстрираха пълна невъзможност да действат адекватно и всички ние стоим и просто се надяваме корабът да не потъне, за да избегнем екокатастрофа. А времето в първите дни след инцидента бе прекрасно и, ако имаше адекватни институции, всичко можеше вече да е в миналото, каза още Борислав Гуцанов.

Той обясни, че в Гърция, ако товарен кораб само мине в опасна близост до брега, незабавно бива задържан и санкциониран. „Ние сме превърнати в зрители на пълен абсурд, в който чужд товарен кораб е заседнал от дни край най-красивата част на Северното Черноморие с товар, който може да причини екокатастрофа, и няма никой, който да се справи със ситуацията. Това е престъпление към екологията, към екипажа на кораба, към населението. Държавата просто е абдикирала от морското спасяване и морската индустрия. Това е провал с 20-годишна история, чийто край ние от БСП се твърдо решени да поставим  – с компетентни и отговорни действия за законови промени, стиковане на институциите и възстановяване на спасителните звена”, допълни лидерът на варненските социалисти.

Точно толкова мотивирано ще отстояваме и мерките за брегоукрепване, които не са довършени в края на 80-те години на миналия век, а са жизненонеобходими за сигурността на бреговата ни ивица и на летния туризъм, добави Гуцанов.

Спаоред него най-важната задача за БСП след изборите на 14 ноември е да направим всичко възможно за създаване на стабилно редовно правителство, защото обществото ни има крайна потребност да се успокои и да заживее в по-предсказуем режим. Не можем да позволим авантюрите с псевдомесии да продължат, защото идва тежък сезон, налице е сериозна инфлация, криза с тока и поскъпване на живота – все неща, които изискват отговорно и държавническо поведение – такова, каквото само БСП впоследните парламенти демонстрира.