В „Камчия“ започна българо-руска писателска среща

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ започна българо-руска писателска среща, посветена на 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война и възстановяването на българската държавност. Събитието е организирано от фондация „Устойчиво развитие за България“, Съюза на българските писатели, Съюза на писателите на Русия и се провежда под почетния патронаж на Н. Пр. Бойко Коцев – извънреден и пълномощен посланик на България в Руската федерация.
В срещата участват един от най-изявените майстори на перото и от двете страни – руската делегация е водена от Максим Замшев – шеф редактор на „Литературная газета“. В нея са още Виктор Пронин – писател и автор детективски произведения, сред които повестта, по която е заснет хитовият филм „Ворошиловски стрелец“, прозаикът и есеист Алесь Кожедуб, поетът, публицист и кандидат на философските науки Михаил Айвазян–Чердинцев – основател на поетическото движение на ритмическия минимализъм, възникнало през 70-те години на 20 в., Ирина Сабенникова – поет и писател, доктор на историческите науки, Олга Шевчук – автор на 15 книги с поезия и проза, а също и носителя на литературните отличия на името на „А.С. Грибоедов“, „М.Ю. Лермонтов“ и В. В. Маяковски“ – Марина Скрябина.


В „Камчия“ е и известният журналист, писател и литературовед Анна Гаганова, която ще проведе мастър-клас на тема „Писател и журналист – пресичане на орбитите“ с учениците от Частното средно училище „Юрий Гагарин“.
Творчески портрет на Наталия Воробьова–Хржич – актриса, поет, белетрист, действителен член на Академията за руска словесност, направи председателят на Славянска академия – Елка Няголова. Гостите на комплекса изгледаха колаж от филмовите роли на известната руска актриса, сред които и тази на Елочка–Людоедка от „12-те стола“, а също бяха представени нейни стихове на руски и български език. В авторитетната група са още генералният директор и главният редактор на издателството „ У Никитских ворот“.
Българската група се води от писателя, преводач и журналист Атанас Звездинов. В нея влизат именити журналисти и поети – Димитрина Кюркчиева, Иглика Пеева, Петранка Божкова, Елица Виденова, Пенка Чернева, а също известният разказвач на детски поучителни истории Панчо Панчев – Дядо Пънч и поетесата Надя Попова. Изключително интересна родова история разказа Елка Няголова, която е намерила отражение в творчеството й и е пряко свързана с темата за Руско-турската война.
Днес гостите се представят със свои произведения. В Славянския център на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, те се запознаха с историята и общия културен корен на славянските народи, представена чрез слово и песен от барда, поета и преводач Владимир Стоянов.
Срещата ще продължи с литературно четене на български и руски автори, презентация на новите книги на Елка Няголова – „Ангел в пещерата“, на Надя Попова – „Дух над водите“, на антологията „България – Любов“ на Боян Ангелов и Атанас Звездинов. Съботата е посветена на представяне на медиите – „Литературная газета“, „Словото днес“, „Жарава“, „Моята вяра“ и в. „Дума“.
В понеделник от 10 ч. е презентацията на руски поети дипломати „Човешкото лице на дипломацията“, модератор ще е Анатолий Щелкунов – писател и дипломат.