В кампания за повече четене: Писателите Георги Господинов и Захари Карабашлиев се срещат с деца

28 автори на съвременна детска литература, документални книги, илюстратори, ще участват в детските и младежки литературни дни – ВарнаЛит 2017. Форумът, който се организира за първи път в морската столица, ще се проведе от 31 май до 3 юни. Организатор на събитието е Община Варна.
В литературните дни ще участват Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова, Неделчо Богданов, Зорница Христова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Димитър Петров – създателят на проект „Златна ябълка“, чуждестранните автори – Сали Грийн, автор на поредицата „Полулош“ /Великобритания/, преведена на 47 езика, Стефан Пастис, създал хитовата поредица „Тими Провала /САЩ/, влогърите Емил Конрад и Стан, и много други творци. Това съобщи на пресконференция днес координаторът на събитието писателят Захари Карабашлиев.


Авторите ще влязат в 30 основни и средни училища, където ще четат, ще изнасят беседи, с цел да провокират младите хора да четат. Организирани са отворени срещи и дискусии с творците, срещи в библиотеката, детски работилници, представления и др.
„Четенето трябва да стане нещо, което търсим, за което говорим, с което изкушаваме децата. Не можем да чакаме децата да отидат при литературата, трябва литературата да отиде при децата. Те трябва да видят, че книгите, които четат, се пишат от живи хора, някой от тях ще са им интересни, други скучни, но трябва да ги провокираме“, сподели Захари Карабашлиев. Повече информация и пълната програма за фестивала може да бъде открита на сайта www.varnalit.com.