В здравната комисия се чуха много истини за съдбата на града

Обсъждането на бюджета за здравеопазване в ресорната комисия към Общински съвет – Варна, стана повод да бъдат казани доста тежки думи за управлението на града като цяло. Загърбвайки тяснопартийните си позиции, най-опитните съветници посочиха много грешки, за които сегашните управляващи не могат да дадат адекватно обяснение.
Принципният дебат тръгна от множеството проблеми на варненското здравеопазване. За справянето с тях община Варна година след година налива собствени средства от бюджета си, дори и когато това е задължение на самите заведения, които са по закон самостоятелни търговски дружества. В много случаи се налага да се дофинансират и държавни дейности. Подобна ситуация може да се види и в проекта за бюджет за 2017-а.
Тръгвайки от това, съветникът от ДСБ Ивайло Митковски постави принципния въпрос защо новата финансова програма се гледа за пореден път без анализ или отчет за изразходваните средства през миналата година. Той подчерта, че така изобщо се губи представа за това има ли някакъв ефект от средствата, отпускани от бюджета. Д-р Митковски добави, че проблеми като липсата на асансьор в АГ болница, заради която оперираните пациентки се транспортират седнали, или съдбата на тубдиспансера, са станали исторически и уж присъстват в бюджета, но не се решават години наред.
Малко неочаквано представителят на дясната опозиция намери подкрепа в лицето на Янко Станев от СДС, който принципно твърдо подкрепя управляващите от ГЕРБ по отношение на финансовата политика. Той обясни, че общината трябва да има ясна програма какво точно дофинансира от държавните дейности, да е наясно кои са губещите ДКЦ-та и каква ще е съдбата им.
„Да не говорим, че ремонтите, за които се искат пари от общината, вече са правени поне веднъж. Най-често се оказва, че и да са в гаранция, фирмите вече не съществуват“, добави Ивайло Митковски.
Тук в дебата се намеси и лидерът на БСП Борислав Гуцанов, който напълно подкрепи казаното от колегите си от десницата. Той подчерта, че има основен проблем с управлението на общинските търговски дружества, а управляващите така и не дават отговори за ефекта от преобразуването на повечето от тях в предприятия, подчинени на кмета. Съветниците на практика нямат информация какво става там, а само са принудени да одобряват сумите за поредния ремонт. „Комисионните в тези случаи няма да ги обсъждам“, заяви Гуцанов.
В тази ситуация председателят на общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) реши също да се намеси, като обвини Гуцанов, че не дава конкретен пример. След като се разбра, че социалистът говори за ремонт в общинско предприятие, зам.- кметът Коста Базитов отговори, че там базата била „силно компрометирана“.
„Тук пък аз ще кажа, че няма как да се знае колко е компрометирана. Защото лично направих проверка по едно такова искане, и се оказа, че нищо не е толкова компрометирано“, заяви Янко Станев. Базитов му отговори, че по същия начин и той е проверявал състоянието на АГ болница и въпреки страшните заплахи, че част от сградата може да се срути, такава опасност просто няма.
След тези думи д-р Веселин Ангелов (ГЕРБ) също се опита да каже някои свои принципни виждания за управлението на общинската здравеопазване, но беше доста категорично спрян от съпартийците си доц. Антоанета Цветкова, председател на здравната комисия, и председателя на съвета Тодор Балабанов. Обиден от отношението, д-р Ангелов демонстративно напусна заседанието. В крайна сметка проектът за бюджет беше одобрен от комисията. Борислав Гуцанов, д-р Ивайло Митковски и д-р Петър Липчев гласуваха „против“.