В Градската художествена галерия: Мащабна фотоизложба показва десетилетия от всекидневието на Литва

Варненци имат възможност да видят в Градската художествена галерия откритата в края на миналата седмица мащабна изложба „Всекидневие: Литва във фотографии“. Експозицията е е част от огромната колекция на Фотографската галерия в Каунас на Литовския фотографски съюз и е представена от галерия Gallery Synthesis, PhotoSynthesis – място за фотография, хора и идеи и арт център.

15 - Litva 4
Показани са творби на изключителните литовски фотографи Витас Луцкус, Ромуалдас Пожерскис, Антанас Суткус, Алгирдас Шешкус, Ромуалдас Ракаускас, Александрас Мацияускас, Гинтарас Чезонис, Донатас Станкевичус, Миндугас Ажушилис, Миндугас Кавалиаскас и Артурас Валиуга.

15 - Litva 2
Изложбата е продължение на изградените през 70-те години контакти и обмен на идеи и изложби между фотографските общности в България и Литва. В периода 1965-85 г. в България са гостували многократно известни литовски фотографи, както и български фотографи са посещавали Литва и са показвали своето творчество в литовски галерии. В същия период в известното и останало без аналог списание „Българско фото” са публикувани множество материали за съвместните събития, анализи на различни творчески инициативи и представяния на литовски автори. Изложбата включва 78 фотографии на единадесет литовски фотографи, представящи работата на три поколения творци. Най-възрастните участници са родени през 1938 година, а най-младият – през 1987-а. Фотографиите покриват период от над петдесет години, като първите са правени през 60-те години на двадесети век, а последните през 2012 година. Избраните творби са свързани с темата „Всекидневие”, което е различно за различните поколения. Предвид изградените традиции в обмена на фотография между българските и литовски автори в миналото, показването на проекта допринася за осъвременяване на тази връзка. Изложбата запознава младата българската публика както с класическите, така и със съвременните тенденции в развитието на литовското фотографско изкуство. Това е повод да бъдат представени и албуми, издадени от Фотографската галерия в Каунас и Литовския фотографски съюз.

15 - Litva 1
„Изложбата е визуална история на всекидневието в Литва, регистрирала случки, настроения и детайли от последните петдесет години. В рамките на този период са се оформили три поколения фотографи, всяко различно от другите по своите интереси, маниер на работа, но с еднакво силна чувствителност към събитията на своето време.“
За запазването на връзките между отделните поколения фотографи в Литва, Александрас Мацияускас, също участник в изложбата, споделя: „Между поколенията не са нужни мостове, поколенията трябва да сa като потоци, които се вливат едни в други.”
Експозицията разкрива своеобразни документи, съхранили действителността независимо от историческия и политически контекст, в който артистична работа е била поставяна. Кадрите са насочени към пресъздаване на вътрешния и външен свят на хората. Всеки фотограф е попаднал в този свят в различно време и място и го е пресъздал по уникален начин.
Куратори на изложбата са Надежда Павлова и Гинтарас Чезонис. Откриването беше съпътствано от лектория на Надежда Павлова, куратор на Gallery Synthesis. Изложбата ще продължи до 5 февруари.