В Галелия 8: Владимир Иванов представя нова изложба „Ах, морето…“

Искра Павлова

Професор Владимир Иванов – преподавател и активно работещ художник, ще отпразнува със своя изложба в Галерия 8, Варна, двоен юбилей – личната си 70-годишнина и 40 години от началото на творческата си дейност.
Изложбата има ретроспективен характер и включва рисунка, графика, колажи, принтове и инсталации от различни творчески периоди на автора – от края на 70-те години на миналия век до днес. Обединяваща е темата за морето, което роденият и израснал във Варна художник обича и постоянно интерпретира в творбите си. Показателно за това е и заглавието на изложбата, в което авторът е вложил ироничен смисъл, заемайки го от нашумелия рефрен на популярна песен.

16 - Izlozhba2
Още с първите си самостоятелни изложби в София и Варна през 1978 година Владимир Иванов показва определен вкус към концептуалното изкуство и неговите изразни средства, като и до днес остава верен на този си избор. Неговите колеги, специалисти и широк кръг любители на изкуството познават любовта му към ироничната интерпретация и каламбура, търсят ги и ще ги открият и този път – Dutch landsсape е заглавие на инсталация, в което са преплетени смислови внушения от идиоматични английски изрази, от 4-годишното му пребиваване в Холандия, както и вдъхновение от творчеството на Мондриан.
Сред останалите заглавия в изложбата посетителите ще видят „Пейзаж“, „Без заглавие“, „Хипотеза“, „Отново Ной“ и други.
Владимир Иванов е завършил НХА, специалност графика, работил е като художествен редактор в книгоиздателство, понастоящем е професор по изобразително изкуство и любимец на студентите си от Варненския свободен университет, където преподава рисуване и история на изкуството.
Художникът има над тридесет самостоятелни изложби, половината от които са в чужбина и най-вече в Холандия, участник в многобройни арт проекти у нас и зад граница.
Просветителската дейност на професора не се изчерпва с неговата студентска аудитория. Всеки уикенд през месеците май, юни и юли, със съдействието на галерия „Бяло+“, отдел „Изкуство“ към регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и читалищата в кварталите „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“, Владимир Иванов чете публични лекции за изкуството на 20-и век, при отворени врати за всички граждани.
Творби на Владимир Иванов са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска галерия, Варненска градска галерия, както и в престижни галерии и частни колекции в Германия, Франция, Холандия, Япония, Белгия, САЩ, България и други страни по света.