В битката с батковците: Христо Христов вдигна най-големите си тежести за четвърто място в Европа

Варненецът е доволен, че е № 1 сред връстниците си
Счупи три държавни рекорда за кадети до 17 години
Щангистът на „Титан” Христо Христов завърши четвърти в Европа в категория до 105 кг в първото си състезание при юношите до 20 години. Талантът остана на килограм от бронза, но класирането му е с висока стойност, тъй като първият и вторият на първенството на Стария континент в Дуръс, са с 4 години по-големи от него, а третият – с две.
Минути след като стана четвърти на европейското първенство по вдигане на тежести при юношите до 20 години в албанския град Дуръс, Христо Христов сподели първите си впечатления от своето представяне по телефона с баща си.
16-годишното дето-чудо на „Титан” подобри и трите държавни рекорда за кадети до 17 години – 165 кг в изхвърлянето, 204 кг в изтласкването и 369 кг в двубоя.
Това са и най-големите тежести, които Ицо е вдигал до този момент в кариерата си. Както е известно, той е европейски шампион за кадети до 15 и 17 години и световен за кадети до 17 години.


„Обади ми се минути след състезанието. Каза ми: Тате, размазан съм и сега хапвам. Батковците може и да ме победиха, но аз станах № 1 сред моите връстници и подобрих три републикански рекорда”, заяви за „Народно дело Седмицата” Димитър Димитров, бащата на Ицо.
Бившият шампион в щангите е доволен, че синът му постигнал постиженията, които очаквали.
„Беше добре подготвен и се надявах, че ще изхвърли 165 кг и ще тласне 205 кг. На 99 % се получи. До момента никога не беше тласкал над 200 кг, стигал беше само до 198 кг на тренировка”, допълни Димитров.
Той призна, че много горд с Ицо и определи четвъртото му място като също толкова ценно, колкото и двете му европейски и световната титла.
„Знаехме, че няма как да е първи при толкова по-големи съперници на години – все едно да вземеш състезател, да го тренираш един месец и той да бие противници, тренирали 4 години. Важното е, че Ицо даде това, което очаквахме, победи също и световния шампион в категория +94 кг от Банкок през април Константин Куроски (Беларус), който остана пети”, каза още Димитров.
В категория до 105 килограма на шампионата в Албания Христо направи шест успешни опита. В изхвърлянето той вдигна последователно 155, 160 и 165 килограма. Това му донесе пето място в движението. Първи тук стана грузинецът Дато Кацурани със 173, следван от руснака Николай Панайотиди със 168, Самвел Гаспарян от Армения със 167 и Константин Куроски със 166.
В изтласкването Христо стана четвърти, след като вдигна успешно 190, 198 и 204 килограма. Тук първи е Самвел Гаспарян, който вдигна само 3 кг повече от българина – 207, следван от грузинеца Иракли Чкеидзе с 206 и Дато Кацурани, също с 204.
Така в генералното класиране първи завърши Кацурани с двубой от 377 кг, следван от Гаспарян – 374, и Чкеидзе – 370. Варненецът е четвърти с 369 кг.