Въпреки проблемите с времето: Регатата „Тол Шипс“ завърши с незабравим Парад на ветрилата

Екип на „Народно дело Седмицата“

4 октомври, последният ден от програмата на най-голямото морско събитие на страната ни, регатата „Тол Шипс“, показа какви са рисковете във ветроходството. Лошото време стана причина най-впечатляващата част от проявата, Парадът на ветрилата, при който корабите минават край брега в целия си блясък с разпънати платна, да бъде отложен с три часа. Въздушните пориви бяха толкова силни, че никой не искаше да рискува да попадне в ситуацията на руския ветроход „Надежда“, върхът на чиято фок мачта беше пречупен в по-ранен етап на морската надпревара.

3-parad-5 3-parad-2
Промяната в часа на старта на парада се оказа лоша новина за доста варненци, които  въпреки лошото време заеха места на различни точки с изглед към залива, от Морска гара до Алеята на олимпийската слава в северната част на Морската градина. След като стана ясно, че корабите ще стартират по-късно, мнозина се отказаха да чакат. Но имаше и такива, които наистина бяха готови да останат на вятъра колкото е необходимо. А гледката не ги  разочарова.

3-parad-3 3-parad-1
Единствено полският ветроход „Погория“ не успя да влезе в морето поради повреда в двигателя. Капитаните на корабите бяха особено внимателни в разпъването на ветрилата и за много от тях това стана възможно едва на по-късен етап от парада. За сметка на това розовеещото небе в следобеда над Варненския залив доукраси и без друго красивия пейзаж.