Възрастна жена даде почти 50 бона на ало измамници

 

Миналия четвъртък преди обяд са получени три сигнала за извършени телефонни измами във Варна, при които са пострадали три жени на 59, 61 и 73 г., съобщават от пресцентъра на полицията в града.
В единия случай е използвана добре позната схема за въвеждане в заблуждение, касаеща нуждата от заплащане на голяма сума пари за операция на дъщерята на потърпевшата жена. Същата изтегля от банков клон сумата от 46 600 лв. и ги оставя в дамска чанта на оградата на сграда в центъра на града.
При другите два случая е използван сценарият за провеждането на полицейска операция за залавяне на извършители на измами и нуждата от съдействие на гражданите. 73-годишната жена предава първоначално сумата от 1900 лева, след което отива до банков клон и изтегля още 13 000 лева, които предава на непознат мъж. А 61-годишната гражданка хвърля през терасата сумата от 3000 лв. По случаите има образувани досъдебни производства.
ОДМВР – Варна, напомня, че ситуация, в която служител на структурата звъни по телефона и иска пари, за каквато и да било цел или кауза, е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНА. При нужда от съдействие от страна на гражданите полицейските служители посещават на адрес същите и се легитимират по надлежния ред – с полицейски знак и карта.
Припомняме на гражданите на Варна, че не трябва да се доверяват на непознати гласове, звучащи от телефонната слушалка, които искат пари за различни цели – лечение или операция на близък, полицейска операция за залавяне на измамници, за освобождаване на колетна пратка от чужда държава, каквито са най-често използваните сценарии за телефонни измами.
Непознатият от телефонната слушалка не може да Ви нарани при телефонен разговор! Той не знае Вашето местонахождение и адрес! В дома си сте в безопасност!
При позвъняване от този род затворете слушалката! Изключете телефона от розетката и изчакайте известно време преди отново да го включите! Потърсете друга възможност да се свържете с полицията или с Вашите близки!
Не говорете с непознатия, който се опитва да Ви убеди да му дадете пари! Незабавно прекъснете разговора!