Във Военноморския музей: Събраха в изложба века на подводното плаване в България

Във Военноморския музей бе открита юбилейната изложба „100 години подводно плаване в България”. Изложбата е по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, и е посветена на 100-годишнината от приемането на първата българска подводница, състояло се на 25 май 1916 година.

16 - Izlozhba 3
На откриването присъстваха представители на Община Варна, на командването на Военноморските сили, офицери от строя и от резерва, служили на българските подводници, много гости.
Изложбата представи директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, а капитан I ранг о.р. Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите, разказа за славното минало на българското подводно плаване и изрази надеждата си за възстановяване на подводния ни флот.
Четиринадесет табла и повече от 60 предмета проследяват историята на българското подводно плаване от приемането на УБ-18, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на Осми отделен дивизион подводни лодки, до извеждането от строя на последните две подводници „Надежда” и „Слава”, и разказват за събития, с които можем да се гордеем. Един от най-интересните експонати е скулптурната композиция на Кирил Шиваров „Бойната кула на подводницата UB-18 и част от екипажа й”. Творбата се показва за първи път от постъпването й в музея през 1923 г., след реставрирането й в ателието на НВИМ.

16 - Izlozhba 2
Основната част от представените експонати в изложбата са от фонда на Военноморския музей. Ценно допълнение са документи и предмети, предоставени от Съюза на подводничарите и от Пункта за базиране – Варна.
Изложбата може да бъде разгледана до 15 юни в зала „Морски сговор” на Военноморския музей.