Втори новопостроен 42 300-тонен кораб на Параходство БМФ АД вдигна флаг и поема в своя първи рейс

 

От Китай идва поредното потвърждение, че „Параходство Български морски флот“ АД развива с бързи темпове своя флот. На 6 юли 2017 г. в китайската корабостроителница Jiangsu Hongqiang Marine Heavy Industry, Qidong (недалече от Шанхай), бе вдигнат флагът на новопостроения 42 300-тонен бълкер (кораб за насипни товари) „Рила“. На церемонията присъстваха изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот“ АД капитан далечно плаване Александър Калчев и директорът на дирекция „Техническа експлоатация“ инж. Даниел Харизанов. Първи капитан на новопостроения плавателен съд е капитан далечно плаване Ганчо Христов, а първи главен механик – инж. Камен Василев. Корабът ще посети няколко пристанища за натоварване в Китай, а пристанищата за разтоварване са в Средиземно море.
„Рила“ е вторият пореден високоефективен кораб от най-ново поколение на най-старата и най-голяма българска шипингова компания, която отбелязва тази година своята 125-годишнина.
Последователното обновяване на флота на БМФ с тези конкурентоспособни плавателни съдове затвърждават позициите на параходството на международните пазари и му позволяват да разшири своята дейност.
Корабът „Рила“ е четвъртият кораб с това име в историята на Параходство БМФ АД. Така Дружеството запазва традицията при наименование на корабите, като новопостъпилите бълкери получават имена на български планини и планински върхове. Вече се знае и името на третия 42 300-тонен бълкер, който се изгражда в Китай – „Рожен“.

Пресцентър на Параходство БМФ АД