Връчват две купи на името на Тодор Славов в рали „България“

Варненските пилоти са сред фаворитите

Екипажи от седем държави са поканени да участват в 47-ото издание на рали „България“. То се ще се проведе на 27, 28 и 29 май във Варна, където се завръща след 14-годишно отсъствие, съобщиха организаторите на пресконференция. Стартът е втори кръг от родния шампионат след рали „Сибиу“ в Румъния преди 20 дни.
Освен българските пилоти, за надпреварата идват автомобилисти от Турция, Гърция, Румъния, Русия, Сърбия и Словения.
Вече са готови отсечките, които ще са изключително атрактивни, каза директорът на ралито Слави Славов. Те ще са общо 13, като 8-9 от тях ще могат да бъдат наблюдавани на живо от публиката. Надпреварата ще има нова форма и нова визия. Общият маршрут ще бъде от 183 състезателни километра, а цялата дистанция, която ще преминат участниците, е 627 километра.
Един от най-интересните етапи ще е през Дюлинския проход към Слънчев бряг, каза още Славов. Друг атрактивен ще е към Аладжа манастир, както и специален етап във Варна.
Според него фаворити за първото място ще са българските пилоти. Варна ще бъде представена от няколко екипажа, сред които пилотите Йордан Атанасов, Боян Безус, Станислав Владимиров, навигаторът Давид „Давидоне“ Кварацхелия и други.
Сервизният парк ще бъде в свободната зона на морска гара.
Стана ясно, че от Българската федерация по автомобилизъм са предвидили да връчат купа на името на Тодор Славов за най-добрият млад пилот, роден след 1 януари 1989 г. Слави Славов, който е баща на трагично загиналия именит варненски пилот, каза, че е решил да връчи и специален трофей на пилот, който съчетава характерните за Тошко качества – борбеност, атрактивност на карането и дух за победа. Носителят му ще определи специална комисия от автомобилисти и журналисти.

Ретроавтомобили минават 610 км в рали „Златни пясъци“

29-1

11-oто класик рали „Златни пясъци“ ще се проведе от 13 до 15 май. Това е ретро вариант на легендарната надпревара със същото име от близкото минало. Състезанието е първи кръг от новообразувания ретро рали шампионат. До този момент 12 екипажа са подали заявки за участие в него, като очакванията на организаторите са те да станат 15. Старт-финалната арка ще бъде пред х-л „Астера“ в курорта Златни пясъци. Участниците трябва да изминат разстояние малко над 610 км.
„Стремим се да повторим легендарния маршрут на състезанието – от Аладжа манастир, Пивовара в Шумен, Преслав, Трите вятъра, Кипилово, Стара река, Българка и обратното – Сливен, Българка, Карандила, Ичера, Язовира, Шуменско плато и „Виница“. За трета година ще проведем и два нощни етапа, които ще са в петък вечерта (13 май). Класик рали „Златни пясъци“ е единственото в България, в което се правят нощни етапи. За разлика от истинските състезателни автомобили в ретро ралито, пилотите не карат за скорост – най-бързо преминаване на определена отсечка, а за най-точно преминаване при определена средна скорост от примерно 50 км в час и при спазване на правилника за движението по пътищата“, заяви „моторът“ на организацията на състезанието Орлин Пенев.
Той разкри, че има интерес от участник от Бургас, който е с Ланчия Делта Интеграле – бивш състезателен автомобил.
В България се организират 8 ретро ралита – 4 във Варна, три в Пловдив и едно в София. „Идеята ни бе да се обединим и да положим усилия за една обща организация в ретро ралитата за един национален шампионат. Пловдивчани откликнаха и две от техните състезания са включени в този шампионат. За съжаление организаторът от София Камен Михайлов отказа, въпреки че през миналата година на ретро рали „Нептун“ говорихме по темата. Изведнъж обаче той реши да проведе рали „София“ по същото време с нашето. Изненадата от това негово решение беше огромна за нас“, сподели още Орлин Пенев.