Впечатляващ двоен юбилей отбеляза виолончелистката Петя Вълкова

 

 

 

В навечерието на Деня на народните будители, на 26 октомври в Концертната зала на Военноморския клуб се състоя юбилейното тържество „50 години на сцената“ и 75-годишнината на концертиращата виолончелистка Петя Вълкова, дългогодишен преподавател в НУИ „Добри Христов“. В своя юбилей първата „Златна лира“ на Варна отбеляза и 40 години от своята публицистична дейност като утвърден музикален критик, в които е написала поредица статии и рецензии за концертния живот в залите на града. За същия период от четири десетилетия тя има и богата лекторска дейност за бележити годишнини, а в последните 20 години са посветени и на писателска дейност. Петя Вълкова е автор на три издадени книги – „Живот без грим“, „Статии, рецензии… и още нещо“ и енциклопедичния  сборник „Архивите разказват“, публикуван тази година.

В концертната програма участваха нейни ученици с творби от Бах, Шопен, Сен-Санс, а малката цигуларка Моника Панова от музикалното училище поздрави юбилярката с изпълнението си на каприз от Петър Христосков.

Анотация за творческите постижения на Петя Вълкова прочете преподавателката по история на музиката Татяна Капричева. Концертното дуо на юбилярката и пианиста Иво Бонев (на снимката те са двамата при отбелязването на 10-годишнината от съвместната си работа през 2003 г.) прозвуча на запис със свои виртуозни интерпретации.

В поздравителен адрес от общинската дирекция „Култура“ беше подчертан приноса на Петя Вълкова за издигане на авторитета на българската музика в европейското художествено пространство на Варна и България. Сред нейните бивши ученици, а сега колеги, са Радослава Байчева, Светозара Димитрова, Татяна Капричева, Иво Бонев, Антон Момчилов, Елена Недева, Мариана Князева, Мадлен Йорданова, Поликсена Енчева. Те изразиха своята почит и възхищение от творческата енергия на своята преподавателка, която ги е въвела в прекрасния свят на музикалното изкуство. С впечатляващи букети и искрено вълнение тържеството завърши с пожелания Петя Вълкова да запази здравето и енергията си, за да реализира своите нови творчески идеи.