Владо Урумов вдигнал 40 градуса температура преди да стане трети в Европа

 Варненецът отказал да взема антибиотици, свалил 5 килограма
В Спортното училище поставят още негови снимки на Стената на славата

Щангистът Владимир Урумов е бил с 40 градуса температура в последните два дни преди европейското първенство за мъже в норвежкия град Фьорде. Това разкриха за „Народно дело Седмицата“ самият той и треньорът му Живко Томов.
Както е известно, състезателят на Черно море взе бронзов медал в категория до 62 кг с двубой от 288 кг (129/159). Той спечели две отличия и в отделните движения – бронзов в изхвърлянето и сребърен в изтласкването.
„Когато пристигнахме в Норвегия, се почувствах зле. В следващите два дни бях с 40 градуса температура, но отказах да вземам антибиотици. Часове пред състезанието температурата спадна. Свалих също 5 килограма за близо 3 дни, тъй като когато вдигах, тежах 61 кг“, заяви Владо.
Треньорът му Живко Томов пък уточни, че Владо не е вдигнал тежестите, които очаквал, заради контузия в кръста.
„30 дни преди първенството Владо бе на обезболяващи заради болките. В последните 10-12 дни изобщо не е вдигал щанга като хората. Не можеше дори да се наведе“, каза Томов.
Специалистът обаче призна, че не е доволен от третото място. „Яд ме е, защото Владо бе готов за шампион. А и този руснак откъде се взе, да го бие само с килограм и да стане втори. Това още повече ме изнерви. Владо бе готов за 136 кг в изхвърлянето и 163 кг в изтласкването. Във второто движение трябваше да започне от 155 кг, да мине през 159 кг и да завърши със 163. А той започна от 152 кг. Сигурно много го е заболял кръстът и са свалили заявката. Не успя на 155 кг във втория опит, които не би трябвало да са проблем за него. Добре че в третия се справи със 159. Владо вдигаше със злоба, това му помогна за медала. Да, контузията и температурата, която е вдигнал, му се отразиха, но през цялото време, с изключение на последния месец, той се подготвяше много здраво. Имаше огромно желание да се докаже след несправедливото обвинение в употреба на допинг. Повтарям, Владо бе готов за шампион. Това бе неговият шанс, но…“, допълни Томов.
Урумов пък допълни: „Недоволен съм само че изтървах два опита, което не говори добре. Надявам се само да го коригирам това занапред. Тези грешки са си мои. Много лишения, много труд ми костваха тези медали. Особено през последната година. Много труд и доста несполуки, но накрая поне имаше резултат, поне някакъв. Съжалявам, че няма да мога да участвам на Олимпийските игри. Дори бих заменил тази подготовка, за да мога да участвам в Рио. Но такъв е животът, такъв ми бил късметът. Оттук нататък ми предстои активна почивка. Следващото състезание е след година. Тогава искам поне да повторя представянето си, ако може и по-добре. Ще е много хубаво да спечеля медал от световно първенство. Но има много време до тогава. Трудно е да се печелят медали, но това е нормално. Нормално е обаче всички хора да се развиват. Не знам какво точно ни липсва. Може би повече подкрепа ни трябва, не да се търсят скандалите и сензациите. Ние сме сигурни, че сме чисти, но както видяхме миналата година, няма нищо сигурно, ще видим какво ще покажат резултатите.“
Директорът на Спортно училище „Георги Бенковски“ Евелина Янчева заяви, че ще поставят снимки от европейското на Стената на славата в школото. „Там Владо има запазено място и снимки, но сега ще станат повече. Нека учениците като го виждат, да гледат на него като стимул за техни успехи. Планираме също Владо да се срещне с нашите ученици в близко време, за да им разкаже как успява на подиума“, каза за „Народно дело Седмицата“ Янчева.
Медалът в Норвегия е втори за Урумов от първенства за Стария континент за мъже. Варненецът има бронз и от Италия през 2008-а. Като юноша Владо е двукратен европейски шампион и носител на бронзово отличие. Ставал е трети в Европа и за младежи до 23 години.