Вицешампионът от Москва ’80 Иван Янко: От малка Елица Янкова щипеше и хапеше на тепиха! Тя е родена за боркиня

Бронзовата медалистка имала много добри оценки по български език и литература

Елица Янкова е родена за боркиня. Този комплимент й направи вицешампионът от Олимпиадата в Москва ’80 в свободния стил Иван Янков.
Както е известно, на Игрите в Рио 21-годишната Янкова спечели бронзово отличие за България в категория до 48 кг в женската борба. Така тя донесе третия медал за Варна в този спорт от олимпиади. Освен Янков, сребро, но в класическия стил, има и Стоян Апостолов – през 1972 година в Мюнхен.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Помня добре Елица, която тренираше при Наско  Сичанов. Тя е родена за боркиня. Още от малка „щипеше, хапеше и дращеше“ на тепиха. Казвам го, разбира се, с жаргон. Бореше се с голям хъс и сърце. Имаше спортна злоба и огромно желание за победа. Щастлив съм, че стигна толкова високо“, заяви за „Народно дело Седмицата“ Янков.
Той уточни, че в схватката за бронза в Рио Янкова е допуснала и грешки, които за радост не се оказали фатални. „При 7:2 за нея допусна съперничката й да направи раменно хвърляне и стана 7:6. После Ели имаше възможност да спечели още точки, но не го направи. Аз обаче съм убеден, че тя ще изчисти грешките си, за да покори в следващите години световния и европейски връх“, допълни Янков.
Елица е приета във варненското Спортно училище „Георги Бенковски“ с борба през лятото на 2007 година. Остава в школото до 24 март 2011 година, когато се мести в София и облича екипа на Левски.
В девети клас неин класен ръководител във Варна е преподавателят по български език и литература Калина Кондова.
„За Елица мога да кажа само хубави думи. Имаше много добри оценки по български език и литература. Бе отговорна и сериозна, приятно и лъчезарно момиче. Убедена съм, че бронзът в Рио е само началото на една бляскава кариера за нея“, каза за „Народно дело Седмицата“ Кондова.
Директорът на Спортното училище във Варна Евелина Янчева разкри, че ще посрещнат Елица по специален начин, след като тя се прибере в морската столица в близките дни.