Виртуалният образ на предизвестения председател

Александра Георгиева

На един клик разстояние. Или чичко Гугъл знае всичко. Толкова сме свикнали с тези реплики, че първото, което автоматично правим, е да се запознаем виртуално с бъдещ партньор, приятел или каквото друго ни душа иска. Във виртуалния свят е лесно не само да изградиш образ, който да харесва даже и самия теб. Още по-лесно е да направиш някого на „мармалад“.
Сигурно не един варненец е потърсил в най-популярната търсачка в мрежата каква е общодостъпната информация за новия председател на Общинския съвет във Варна. Тодор Балабанов беше избран да води местния парламент на първото заседание на съвета. С 34 гласа „за“ той получи мандат да ръководи най-важния орган в общинската власт. По-важен и от кмета. В този смисъл Балабанов на практика е началник на партийния си лидер – областен председател на ГЕРБ – Варна, и кмет на града Иван Портних. Колкото и хората да не го разбират, така си е, според йерархията във властта.

9-balaban-kola

Всъщност пестелив се оказа Гугъл за Балабанов. Първият резултат, с който интернет търсачките описват новия общински бос, е от „Дарик“ и гласи: Тодор Балабанов (ГЕРБ) е завършил специалностите „право” и „финанси” във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работи като адвокат при Адвокатската колегия във Варна.
Втори мандат общински съветник. Добро начало. И снимката такава – сериозен човек. Следва материал, според който „адвокат от кантората на Емил Радев, настоящ евродепутат от ГЕРБ, ще е водач на листата за общински съветници на местните избори през 2015 г.“ Всъщност после се оказа, че водачеството пое Портних. Някак си по-редно е било. Или пък по-сигурно. За кого от двамата, времето ще покаже. И събитията!

Следва друго заглавие, с източник bgsnaiper.соп. Материалът е от есента на 2014 г. Твърди се там, че още тогава Бойко Борисов бил нарочил Балабанов за шеф на местния парламент. Изборите още са далече, но има вътрешнопартийни неразбории в ГЕРБ – Варна, и потайни заявки, че хората на Бойко ще разчистят своя (все още тогава беше техен кадър) Иван Луков от председателското място, за да сложат Балабанов. В предния мандат той беше председател на финансовата комисия в Общинския съвет, през която минават важните парични дела на кметството. Още тогава Балабанов влязъл в ролята на председател на общинския съвет в сянка. Казват, следял всяко решение още преди титулярът на поста да го е видял. Че Балабанов се готви за мястото ударно, вероятно някак си интуитивно е усещал, че ГЕРБ няма начин да не спечели изборите и отново да управлява града, стана ясно и на последното инфарктно, както го описват някои, заседание на вече стария общински съвет. Всъщност то се превърна в граждански съд, заради решението за застрояване на кв. „Чайка“, заради решението за строеж на социален блок в район „Младост“, и още, и още. Различни групи викаха. Настояваха общинският съвет да отмени едно или второ решение. Словесно не беше пожален и кметът Портних. Стигна се до ексцесии – блъскане по трибуната, бутане на съветници.

„Граждани срещу властта”

И в цялата тази картина „граждани срещу властта“ Тодор Балабанов безотказно стоеше зад гърба на Иван Луков, демонстрирайки ролята си на председател в сянка, и напътстваше какво и как да се каже  и в кой момент какво да се случи, за да се успокои залата. Негов е бил и медийният коментар след това, както сочат търсачките в интернет пространството. „Факт е, че сред протестиращите на изминалата сесия на Общински съвет – Варна, на която станахме свидетели на много агресия и напрежение, имаше доста лица, познати от събитията през 2013 г. Какви стимули са ги водили, аз не мога да кажа, но едва ли са дошли спонтанно, само за да заявят гражданската си позиция“. Това коментира за радио „Фокус” – Варна, Тодор Балабанов, председател на групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Варна, на 9 август 2015 г. Нататък, след като вече е описал гражданите, нахлули на сесията, за да търсят обяснение, защо някой си позволява да решава вместо тях въпроси, които пряко ги касаят като варненци, Балабанов продължил. И обяснил, че „саботирането на сесията щяло да е саботаж срещу Варна и големите проекти, които се движат.“
Във виртуалната класация се реди и новината, че на първото заседание на новия Общински съвет във Варна Тодор Балабанов е избран за председател.
По нататък Гугъл търсачката показва материали, свързани, според afera.bg, с конфликт на интереси, където бил замесен и Балабанов. „В сигнала лъсва скандално сключен договор от Община – Аврен, представлявана от ГЕРБ кмета Емануил Манолов с фирма „Инвест Консултинг 2002” АД, със седалище Варна, ул. „Феликс Каниц” 32, чийто представител е бащата на депутата от ГЕРБ Емил Радев – Йордан Недялков Радев. В съвета на директорите на фирмата пък е и Тодор Балабанов, който работи и като… адвокат в Община Аврен на граждански договор и е общински съветник от ГЕРБ в Общински съвет – Варна.“ Материалът е от месец май миналата година.

Кой запали колата на баща му?

Преди горните две обаче съвсем прясно се котира съобщението, че във Варна са подпалили колата на новия общински председател. На 17 ноември 2015 г. посред нощ  агенция „Фокус“ съобщава: „Тази нощ във Варна е бил запален автомобилът на бащата на новия председател на Общинския съвет Тодор Балабанов, предаде репортер на радио „Фокус“ – Варна. Инцидентът е станал около 22.00 – 22.30 в курорта „Св. св. Константин и Елена“, където Иван Балабанов – баща на Тодор Балабанов, е паркирал автомобила. Колата е била открита цялата в пламъци. Извикана е пожарна и полиция. Няма пострадали хора при инцидента. Вероятната причина е палеж, но не се знае какви са мотивите. Иван Балабанов е синдик в едно от предприятията в региона.“ Предприятието всъщност е „Полимери“, сочат по-нататък коментарите. После пък става ясно, че освен този автомобил са горели още два. Случайно или нарочно? Следствието би трябвало да покаже.
Доста по-надолу, на втора страница, с Гугъл резултатите името на Балабанов се появява в материал на mediapool.bg., в който всъщност главен герой и Емил Радев, сега евродепутат, преди това депутат и общински съветник от ГЕРБ. Заглавието гласи: „Депутатът от ГЕРБ Емил Радев “нагласи” в ЦИК съквартирантка по офис“. Авторите на материала обясняват, че в същия офис, на същия адрес и телефон отговаря и Тодор Балабанов.
Всъщност интернет търсачките се оказаха пестеливи по отношение на информацията за новия общински шеф. Явно тепърва му предстои по-често да бъде герой в новините и да трупа страници във виртуалното си битие. Какво ще бъде то след година, зависи от него. От действията му като пръв сред равни. От решенията, които ще взема в полза на града, или пък обратното. От това дали ще посмее да се опълчи на кмета и негов партиен лидер, ако не приема една, втора или трета точка. Все пак Балабанов е началникът на Портних. А не обратното.