Взривоопасното вещество в „Полимери“ е прехвърлено в здрав контейнер

 

2500 тона трихлоретан бяха прехвърлени без разлив в здравия резервоар на територията на „Полимери“. Това даде възможност миналата седмица мястото, което създаваше опасност за Варна, Девня и целия регион да бъде посетено от медийни екипи миналата седмица.
„Изпълнили сме и четирите задачи, които бяха поставени по време на частичното бедствено положение. Котлованът е с изцяло подменена настилка, която отговаря изцяло на стандартите за съхранение на това вещества, измерена е дебелината на резервоара, пуснати са проби, PH-то в трихлоретана е в нормите. Поставено видеонаблюдение, за да може своевременно да се реагира при проблем, но всичко това в никакъв случай не трябва да ни успокоява“, заяви кметът на Девня Свилен Шитов.


Срокът, който експертите дават за съхранението на взривоопасното вещество е не повече от 2 години, което според думите на Шитов е малък период и трябва да се действа възможно най-бързо по процеса на утилизацията. За извършването й е минала обществена поръчка, избран е изпълнител, но процедурата се обжалва от друг кандидат. Действията около прехвърлянето и обезвреждането са на стойност 300 000 лв., които за момента са за сметка на община Девня.
„Заданието на обществената поръчка и консорциума, който е спечелил тази поръчка предвижда срок от 10 месеца за извеждането на трихлоретана. Заводът, който ще прави обезвреждането, има ограничение на преработвателния капацитет в рамките 100 т. месечно. Трябват и около 5 месеца за нотификации, разрешителни и застраховки, тъй като трихлоретанът трябва да премине през 5-6държави, докато стигне до крайната цел – Франция“, обясни дългогодишният директор на „Полимери“ Румен Дяков.
Няма опасност веществото да попадне в почвата и в околната страна, обясниха експерти. Резервоарът е изцяло затворен, настилката му не позволява веществото да попие в почвените недра.