Взривиха бомба в бащината къща на кмета на Аксаково

Бащината къща на кмета на община Аксаково Атанас Стоилов беше атакувана с взрив в  нощта срещу 18 януари. В навечерието на именния му ден неизвестен засега извършител задейства бомбата, която потроши по-голямата част от прозорците на дома, който се намира буквално на метри от сградата на общината.
„Около 23,30 часа се чу тътен. Не беше много силен, но стана ясно, че е взрив и не е пиратка.” Това разказа пред репортер на „Народно дело Седмицата“ на следващата сутрин  свидетелка на инцидента. Тя разказа също, че първо помислила, че нещо е станало на летището. Излязла, но като не видяла дим и пламъци, се успокоила.
Окръжната прокуратура във Варна образува  досъдебно производство за задействано взривно устройство в двор на къща в Аксаково – престъпление по чл. 333 от Наказателния кодекс.
Сигнал за инцидента по данни на магистратите е подаден около 2 часа в нощта срещу 18 януари. „Взривното устройство е хвърлено и задействано в двора на къщата, където живее майката на кмета на Аксаково. От взривната вълна са нанесени материални щети. Изпочупени са прозорците на къщата“, се казваше още в полученото съобщение от пресцентъра на прокуратурата.
Освен в нощта на взрива, повторен оглед на мястото на произшествието беше направен и следващия ден. Неприятният случай предизвика бърза реакция от страна на кмета на Аксаково, който изпрати своето становище до медиите по електронен път.
„Във връзка с взривното устройство, хвърлено в двора на бащината ми къща, заявявам, че както като кмет, така и като редови гражданин съм непримирим към подобни методи на действие, независимо към кого са насочени те. Както аз, така и останалите членове на семейството ми от десетилетия живеем в Аксаково.

7 - Aksakovo
Съгражданите ми знаят кой е родният ми дом и са наясно, че повече от 25 години заедно със съпругата и децата си живея в апартамент в Аксаково, а в бащината ми къща живее само майка ми. Град Аксаково традиционно не е част от географските области в България с високо ниво на престъпност. Уверен съм, че специализираните органи на властта ще разкрият извършителите на това крайно недостойно и опасно деяние“, се казва в официалното изявление на Атанас Стоилов по случая.
Хората в Аксаково наистина бяха учудени от инцидента и не можеха да си го обяснят. Местните жители не свързаха пряко взрива и с работата на кмета, който се радва на голяма популярност сред тях.