Вечно отлагано решение: Местен омбудсман в града ни? Едва ли ще е в този мандат

 

 

Идеята Варна да има свой собствен местен обществен посредник, свой омбудсман, който да защитава интереса на гражданите по въпросите, които касаят общината, е стара. На практика той стои на дневен ред вече 11 години. Но последствията от това са никакви.

Малко вероятно е до местните избори Община Варна да успее да приеме правилника за работата на местния обществен посредник, да не говорим за това да успее да избере такъв. Това призна пред „Петел“ вносителят на последния проект за регламент на градския омбудсман, общинският съветник от БСП Христо Боев.

„Предложението е внесено в правната комисия миналата година и стои там. Имаше няколко заседания, но правилникът така и не се обсъжда. Председателят на комисията Христо Атанасов ми се беше обадил веднъж, през август, когато бях на почивка, за да гледаме проекта за правилник, но аз не можех да присъствам и така разглеждането се отложи. Не вярвам до местните избори да се постави за обсъждане“, коментира общинският съветник.

Сагата с вечно неосъществения избор на местен омбудсман във Варна започва още през 2008 година. Тогава проект за регламент за работата му внесе в общинския съвет превърналият се във водещ законотворец на ГЕРБ Емил Радев. Към предложението на настоящия евродепутат обаче имаше много забележки и в крайна сметка то беше оставено „на трупчета“ за неопределено време.

През 2013-а съветниците на ГЕРБ решиха за възобновят предложението, а самият Радев – вече в ролята си депутат – настоя, че Варна има огромна нужда от обществен посредник. Междувременно се появи и друг проект за регламент за работата му. Развръзката? Проектите така и не стигнаха до гласуване от местния парламент.

Както вече казахме, 5 години по-късно въпросът отново беше поставен в дневния ред на общината. И пак в крайна сметка изпадна от него. А че Варна има нужда от омбудсман, който да представя и да отстоява интересите на гражданите пред местната власт – в това изглежда никой не се съмнява.