Вече 60 години Варна има Музей на Възраждането

 

 

Музеят на Възраждането във Варна празнува 60 години. По този повод в зала „Одесос“ на Регионалния исторически музей бе открита национална конференция. Във форума участваха учени от СУ „Климент Охридски“, Икономически университет – Варна, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Н.Пр. Антонио Таркуиньо, почетен консул на Италия за Варна, Русе и Бургас, музейни дейци от цялата страна. Гост на събитието бе и Коста Базитов, зам.-кмет на Община  Варна, който отправи поздравление по случай празника.

Музеят на Възраждането е открит на 4 октомври 1959 г. в старинната сграда на Първото българско училище на ул. „27 юли” №9. Инициативата за създаването му е на тогавашния пръв уредник в отдел „Българските земи ХV- ХIХ в.“ проф. Велко Тонев. Сградата на музея е построена през 1861-1862 г. със средства, събрани от родолюбивите български търговци и занаятчии. Музеят се помещава на улица „ 27 юли” №9 до 2002 г., след което материалите и фондът са пренесени на ул. „Славянска” №21, където са правени тематични изложби без постоянна експозиция. От юни 2006 г. музеят вече е на ул. „Л. Заменхоф” 21, в специално ремонтирана сграда във възрожденски стил. Новата експозиция е била открита на 20 декември 2006 г. Разположена на 2 етажа, тя представя основните моменти от периода XV-XIX век в град Варна. На първия етаж е представен период от руско-турските войни, на втория – за първи път в България е възстановена стая на взаимното училище, по проект на проф. В. Тонев и Минко Гечев.

Музеят разполага с богат и разнообразен фонд, в който се съхраняват редки и ценни ръкописи, първи издания на важни за българската възрожденска история книги, сред които Рибният буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и мн. други. В колекцията на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са лични вещи на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Хаджи Димитър е един от експонатите, който най-често участва в изложби извън музея. От 2017 г. музеят се сдоби с още един безценен предмет – едно от бойните знамена на Гарибалди, под което се сражават и много българи. Музеят е автор и на много изложби, някои от които и до днес се представят от колеги в други музеи – например „Сабите на воеводите“, “Гарибалди и българите”.

 

Фото Live.Varna.bg