Вече ще плащаме 3,21 лв за кубик вода

 

Драстично предколедно увеличение на цената на водата от 1 януари прие КЕВР. В половин България стойността й ще надхвърли 3 лева. Цената нараства от половин до 10 процента в различните градове на страната, съобщи Dnews.bg. В 10 области на страната хората ще плащат над 3 лв. за кубик – във Варна тя ще струва 3,21 лв. – увеличението е с 12 стотинки от 3.09 лв, в Добрич – 3,45 лв., във Враца – 3,27 лв., в Ямбол – 3,03 лв. Най-скъпа ще е водата в Шумен – 3,54 лв.

От следващата година столичани ще плащат по 2,76 лева. за кубик вода, което е около 7% нагоре. Факт е и поскъпването в Перник, въпреки уверенията на регионалния министър Петя Аврамова, че това няма да се случи. Гласуваното увеличение за миньорския град е с 3,8%, с което цената на водата става 2,42 лв. на кубик. Перник е на режим от 18 ноември. От 21 декември там е обявено и бедствено положение, което е в сила до 29 декември, но при необходимост срокът може да бъде удължен.

Най-сериозно е поскъпването на водата в Кърджали – с близо 10 на сто. Въпреки това цената там остава по-ниска в сравнение в много други градове – 2,61 лв.

Освен в София, с около 7% се вдига цената на водата във Видин и в Русе. Най-малко ще е поскъпването в Пловдив, но вместо предварително обявените 0,1 %, то ще е с 0,5 на сто.

С решението на КЕВР са променени цените на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната, като влезе в сила от 1 януари 2020 г. Увеличението, което е по-голямо от предварително обявеното, от енергийния регулатор оправдаха с ноемврийската инфлация, която не била отчетена по време на предишните обсъждания.