Вече сме Европейска младежка столица, пазят „откриването“ в тайна

Веселин Златков

През 2017-а Варна е не само морската столица на България, но и Младежка столица на Европа. Първите поздравления към града по този повод прозвучаха още в новогодишната нощ, но събитията започват едва от 20 януари, поне според официалния анонс.
До края на миналата година, събитията, с които се подготвяше Варна да бъде Европейска младежка столица, се публикуваха още от предния месец в интернет. В момента обаче в календара има известно затишие, явно за да се концентрира ресурс и енергия за силен старт на съществените прояви. Това, което може да се види от обявената програма за януари, е, че през целия месец трябва да се провеждат Общински ученически игри, организирани от дирекция „Спорт“, Регионално управление на образованието и Областно сдружение за ученически спорт и туризъм. Каква е съдбата на тази проява при усложнената зимна обстановка, е ясно. Между 20 и 22 януари трябва да се проведе и 3-ти Национален турнир по водна топка „Варна 2017“.
На официалния сайт varna2017.bg е публикувано единствено съобщение, че „официалното откриване“ на Варна като Европейска младежка столица ще се състои в периода 20 – 22 януари. „Като част от събитието ще организираме младежка конференция по социални иновации, изложби, базар, мултимедийно шоу, забавна програма и много други.
Окончателната програма ще бъде съобщена съвсем скоро“, пише още в съобщението. Странното в случая е, че то е публикувано на 1 март (!) миналата година. Публикуваната месечна програма не съдържа никакви уточнения за това какво можем да очакваме.
Варна и най-вече младите й хора са все  така в очакване да видят какъв ще е ефекта от това, че градът носи престижната титла. Засега плановете остават твърде мъгляви, като от общината и сдружението, което ще е един от основните разпределители на средствата за реализация на домакинството най-често оправдават мълчанието си с това, че „не искат да издават изненади“. В края на миналата година стана ясно, че се планира създаването в града на нов творчески квартал, наречен „Таляна“, по подобие на Капана в Пловдив. Засега обаче липсват  каквито  и да е подробности за това кога и как  ще стане това, както и за стойността  на проекта.