Ветроходната легенда „Булкон стар“ става музей

Легендарната яхта „Булкон стар“, свързана с един от най-големите успехи на българското състезателно ветроходство, беше експонирана миналата седмица на постамент между плувен комплекс „Приморски“ и пристанище Варна-изток. Шампионският състезателен ветроход е 11,5-метров еднотонник, закупен от бившата ФРГ . Под името „Tillsalk“ яхтата печели Световния шампионат в класа си през 1979 г.


През 1986 г. под български флаг и с екипаж Светлозар Тенев/Васил Попов пресича финалната линия на Трансатлантическото състезание Carlsberg STAR (Тустар) като победител в своя клас и 13-а в общото класиране, припомня електронното издание nautica.bg.
През октомври 1988 г. „Булкон стар“ поставя рекорд за пресичане на Черно море с шкипер Борислав Гуцанов. Рекордът не е подобрен и до ден-днешен.
Експонирането на „Булкон Стар“ е част от идеята за създаване на музей на ветроходството на открито. Това втората легендарна българска яхта, която е пригодена за туристически посещения след „Кор Кароли“, експонирана в двора на Военноморския музей. С нея кап. Георги Георгиев стана първият български мореплавател, направил солова обиколка на света през Панамския канал, а постижението му беше записано в книгата на рекордите „Гинес“ като най-бързото в тази категория.