Веселин Бранимиров: Динамо (Тбилиси) имаше нужда от играч като Курьор

Веселин Бранимиров е човекът, който има известна заслуга за трансфера на Матиас Курьор от Черно море в Динамо (Тбилиси). Юношата на „моряците“ е начело на академията на грузинския тим от началото на 2016 г. През пролетта от ръководството на тима питат Веско дали знае нещо за крилото от Мартиника.

29_1
„Поискаха да посъбера впечатления за неговите качества – както футболни, така и човешки. Аз се поинтересувах, и им казах, че е добър играч. Нямам представа кой го е предложил на нашия клуб, но от мен имаше подкрепа за него“, каза пред „Народно дело Седмицата“ Бранимиров.
Той очаква Матиас бързо да се адаптира към новия си тим. „Отборът има нужда от играч като него. Липсват такива футболисти – няма такъв краен с такава скорост и техника. Сигурен съм, че бързо ще намери своето място. Динамо има много класни играчи и вярвам, че Матиас ще се впише много добре“, каза варненецът.
Шампионите на Грузия започнаха участието си в предварителните кръгове на Шампионската лига. Във втория кръг те отстраниха Алашкерт с 2:0 и 1:1. Матиас участва и в двата мача на Динамо, но влизайки като резерва за по шест минути. Очаква се футболистът, който донесе Купата на България за Черно море през 2015 г., да получава все повече минути в състава на новия си клуб. Следващият съперник на Динамо е съименникът му от Загреб.

Отборите от Академията на варненеца първи в 8 възрасти

29_2

Изключително добра оценка за работата на Веско Бранимиров е поставило ръководството на Динамо (Тбилиси) за първите му 6 месеца в клуба. Варненецът е главен треньор на Академията в грузинския тим и осем от 11-те възрасти са първи в своите първенства.
Бившият защитник ходи на всички двубои, на всички тренировки, и работи заедно с треньорите на всяка възраст.
Президентът на клуба е доволен не само от купите и медалите, а и от самото развитие на талантите. Динамо има по минимум 7-8 национали във всяка възраст, което на практика си е гръбнака на всяка формация на Грузия.
„Футболистите тук са технични, не проповядват силов футбол. Идеята е да практикуват атакуващ футбол, с контрол над топката през целия мач. Малко се изостава във физическо естество, но гледаме да работим именно над това. Имаме две момчета, които тренират с първия отбор, а в последните мачове на изминалото първенство записаха и по няколко минути за мъжете. Иначе е практика от първия отбор взимат за по една седмица играчи да тренират с тях – един или двама“, каза Веско.

Грузия налива 100 милиона долара за футбола

29_3

Грузинският футбол е по-изостанал от българския поне що се отнася до бази, стадиони, инфраструктура и организация, разкри Веско Бранимиров. По думите му обаче правителството в бившата съветска република се е заело с него като е взело решение да налее 100 милиона долара в следващите пет години. Любопитното е, че министър на енергетиката в Грузия е бившият футболист на Милан Каха Каладзе.
По думите на Бранимиров все повече чужди специалисти се привличат в тамошните школи, което цели да бъде вдигнато нивото на отборите. „При подрастващите имат много добри и талантливи фуболисти, националните отбори също се развиват добре. Всичко това е е защото в основните академии като Динамо, Локомотив Тбилиси и Сабуртало се работи добре – всички изповядват една философия, всичко е подчинено на това, което каже главният треньор в академията. Собственик на Сабуртало е министъра на спорта. Там главен треньор е брата на Фернандо Йеро“, каза още Бранимиров.