Велосипедисти коментират: От заключените паркинги за колелета няма смисъл

 

Варненски велосипедисти се обърнаха към редакцията ни за да поставят за пореден път темата за закритите стоянки за велосипеди. „Не виждаме от тях никаква полза в момента. Стоят заключени постоянно, освен това са грозни!“, твърдят гражданите.
Колоездачи от Варна коментират, че изграждането на няколко места на т.нар. закрити паркинги за велосипеди е била една от грешките на общината. „Похарчиха се едни пари за нищо! Видели ли сте изобщо някога някой да си оставя колелото на тези места?“, попита риторично варненец, който по собствените си думи „не слиза от колелото“ по цял ден.


„Нямам представа кой има карта или ключ за тези съоръжения, вероятно са някакви хора, които имат връзки в общината и са им ги раздали. Истината е, че никой не ни попита за тези стоянки и как да ги направи, че да са удобни за всички. По същия начин не ни попитаха за велоалеите, а после цяла България се подиграва на Варна“, коментира варненецът.
Покритите стоянки за велосипеди във Варна бяха изградени през 2015-а. Инвестицията в съоръженията, които почти никой в града не използва, са 115 хил. евро, спечелени с проект. Принципно, в тях трябваше да има видеонаблюдение, wi-fi, указателни табели, а в някои – устройства за зареждане батериите на електрически велосипеди. Трудно е да се кажа дали всичко това е направено или парите просто са „усвоени“, тъй като се оказа невъзможно да намерим велосипедист, който ползва тези съоръжения.