Веднага след балотажа: Гуцанов поиска оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП

 

 

Председателят на Градския съвет на БСП във Варна Борислав Гуцанов заяви веднага след края на балотажа във Варна, че на първото заседание на Националния съвет на партията ще поиска оставката на ръководството на левицата.

„На втория тур градската организация, която единствена има право да взима решения, взе решение да подкрепи Костадин Костадинов. Така, както е решението на Националния съвет и така както и Корнелия Нинова призовава – да се гласува срещу всеки един кандидат на ГЕРБ. И да правим такива коалиции, такива обединения, които единствено изключват политическа партия ГЕРБ. Защо имаше пресконференция, дадена от нашите двама народни представители, това е една друга тема, която аз смятам, че показва доста ясно дали наистина „Позитано“ 20 искаше Варна да бъде спечелена или имаше някакви други задкулисни договорки. Защото аз смятам, че Варна имаше уникален шанс да промени своето управление и то силно се видя след евроопейските избори. А защо вече „Позитано 20″ се намесиха, това вече е една тема, която аз смятам, че трябва да обсъдим на първия Национален съвет и аз ще поискам още там отговорност от председателя на партията, от ръководството – тоест оставка за това, което се случи във Варна.

А смятам, че и неубедителните резултати, които се очертават, също ще дадат основание да се коментира какво е бъдещето на БСП. Кой носи тази отговорност за огромните вътрешни напрежения, които имаме, и дали един председател на партията не трябва да бъде обединител, или той се яви като разединител вътре в БСП? Защото аз мисля, че ние имахме уникални шансове – и след президентските избори да спечелим парламентарните. Да, повишихме два пъти своя брой на народните представители, но спечелихме ли изборите?

Европейските избори – при всички тези скандали, които тресяха основния ни политически конкурент партия ГЕРБ, да, увеличихме резултата, но спечелихме ли изборите? Да, предния път сме загубили с 5:0, на футболен език, сега загубихме с 4:0, но резултатът не е ли един и същ? Както и на местните избори – голяма част от вашите зрители си спомнят червените карти в ефир, но сега такава ли е картата – червена ли е?“, каза Гуцанов.

„Нека да видим откъде тръгнахме след европейските избори. Разликата между нас и ГЕРБ беше 6000 гласа, докато след посещението на председателя на партията в момента ние загубихме 5500 гласа още на първи тур за листа на общински съветници, а ГЕРБ повиши своя резултат с близо 5000 гласа. Тоест – получи се отново това разминаване. И аз затова казвам, че много въпроси започват да се задават. Дали наистина искаме да победим ГЕРБ на всяка цена или има други договорки? Само казвам и маркирам неща, които се коментират в публичното пространство. Дали е така или не – не знам. Ще бъде обсъждано на първия Национален съвет и аз повтарям – там ще поискам отговори и оставка от ръководството на партията. Не може по този начин да продължава БСП. Не може една 128-годишна партия да казваме, че се връщаме в местната власт.

Дай Боже, да бъдат 4 или 5 областни града, но това ли е БСП? Аз мисля, че други трябва да бъдат целите на БСП и друга трябва да бъде летвата. В крайна сметка една политическа партия съществува, за да може да защити своята програма. За да може тази програма да стане реалност в управлението на държавата“, завърши той.