Васил Петров: Имам план как Спартак да се утвърди във Втора лига

Дни старта на пролетния полусезон треньорът на Спартак Васил Петров разкри какво очаква от тима в Трета лига – Североизточна група. Както е известно, преди подновяването на първенството варненци са лидери, с 5 точки аванс пред Светкавица и Балчик.

– Г-н Петров, доволен ли сте от зимната подготовка и готов ли е Спартак за пролетния полусезон?

– Доволен съм, тъй като всичко, което бяхме запланували, го изпълнихме. Изиграхме стойностни контроли, подготвихме сме добре и очакваме спокойни мачовете.

– Имахте възможност да използвате различни тактически варианти, към коя система на игра ще се придържате?

– Нищо не се е променило, откакто аз съм дошъл тук. Ще продължим да играем така, както смятам, че е правилно и отива на Спартак, но и ще надграждаме.

– Наясно ли сте с основния състав?

– Наясно съм с основното ядро от 17-18 футболисти. Исках да имам повече от един футболист на всеки пост и се получи. От това ядро, което визирам, никой няма запазено място сред титулярите. Целта е Спартак да играе по един и същи начин с тези, които започват мача и тези, които по-късно се включват в игра. Дори тези, които влизат на терена в хода на срещите, да вдигат още нивото.

– Адаптираха ли се новите попълнения към стила на игра и новата обстановка?

– Да. Мехмед Сабри се отпусна и в последната контрола в Попово бе на високо ниво. Николай Иванов и Генади Луго бързо се приспособиха към моите изисквания. При Николай Василев стават малко по-бавно нещата, тъй като е още много млад. За съжаление, Йоан Маринов не тренира от две седмици заради травма в глезена. Ще мога да го използвам през март.

– Какво знаете за първия ви пролетен съперник Шумен?

– В общи линии са запазили състава, само Румен Николов премина в Балчик. Взели са и нови попълнения. Гледах на видео първият мач на Спартак с шуменци миналата есен. Разучили сме ги и съм готов със стратегията за мача.

– Освен Йоан Маринов, имате ли други проблеми за неделното домакинство?

– Няма да мога да разчитам на Янаки Смирнов и Янчо Андреев, които са наказани.

– Г-н Петров, ще видим ли един по-силен Спартак напролет и как искате да играете отборът?

– Убеден съм, че ще бъдем по-можещи и по-продуктивни. Искам да продължим да играем атакуващо, агресивно и комбинативно. Нашата сила ще са тактическата дисциплина, колективното себераздаване, атаката и концентрацията от първата до последната минута.

– Ще се завърнете ли във Втора лига?

– Вярвам, че ще го направим, и то със стил. Целта е да сме зависими от самите себе си. Във всеки мач ще играем за победа, за да задържим първото място, а не да разчитаме на грешки на другите.

– Мислите ли как Спартак да се утвърди в професионалния футбол?

– Имам план, разбира се. Важно ще бъде за Спартак да се утвърди във втория ешелон, а не да трепери за мястото си. Не отива на клуб с име като Спартак да влиза и излиза от професионалния футбол.