Варчев си тръгна след 34 години в тима

Симеон Варчев се оттегли официално от шефския пост в Черно море-Порт Варна след 34 години в клуба.
Специалистът е роден на 7 август 1943 година в Разград. Основното си образование той изкарва в Шумен, а първите си стъпки като състезател прави още на 15 години, когато играе за мъжкия отбор на Лудогорец в „Б“ група. След отбиване на редовната си служба следва във ВИФ „Георги Димитров“, където става трети в България, играе и една година в Миньор (Перник). След това Симеон Варчев се мести в Ямбол, където остава чак до 1980 година. Две лета по-късно той отива във Варна, където е и до днес.
В Черно море той води открития от него в Ямбол баскетболист Георги Глушков, а по-късно създава и други силни играчи. В годините начело на „моряците“ Варчев успява да изведе отбора три пъти до върха на родното първенство, печели три купи на страната, взима шест сребърни медала и два бронза.
Води и националния отбор, където за четири години – от 1989 до 1993 г., класира два пъти тима на европейските първенства. През 1992 г. е определен в анкетата на вестник „Труд“ за треньор №1 на България, а осем години по-късно получава и признанието на варненските спортни журналисти, които го определят за специалист №1 на морската столица на ХХ век. По случай 80-годишнината на баскетбола у нас родната федерация го включва в почетната десетка на наставниците за всички времена.