Варнeнци окичиха с цветя паметника на освободителите си

Паметникът на руските воини, освободили Варна на 27 юли преди 139 години, беше отрупан с цветя на традиционното честване, съпроводено с църковен и военен ритуал. Както всяка година, тържеството беше проведено в двора на православния храм „Св. Архангел Михаил“ и Музея на Възраждането.

 
По време на честването беше припомнено, че по време на освобождението си от турско робство, което идва едва след Берлинския конгрес, Варна е вторият по-големина град (след Пловдив) в нова България. Влизането на руските войски в морската столица, дошло след дълго протакане от страна на местните турски управници, е посрещнато с празненства от населението, съставено от различни етнически и религиозни групи. По време на честването бяха споменати имената на поредица от възрожденци и дейци на националното освобождение от града, много от които така и не са дочакали да видят Варна свободна.
Кметът Иван Портних се обърна към присъстващите с думи на признателност към руските освободители. В отговор генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук подчерта гордостта, която изпитва от историческата роля на страната си за освобождението на морската столица на България.