Варненчета облякоха розови фланелки срещу тормоза в училище

В следата на миналата седмица за трета поредна година в Професионалната техническа гимназия – Варна, беше проведена кампанията Ден на розовата фланелка. С нея учениците заявят позицията си „Да спрем тормоза в училище!”, съобщава училищният психолог Михаела Димитрова. По медията в гимназията през целия ден се излъчваше презентация, изготвена от Вероника Меркулова, 9ж клас, специалност графичен дизайн.
От 2012 г. като част от програмата за превенция на насилието в училище в последната сряда на февруари се инициира и популяризира Ден на розовата фланелка – Световен ден на борбата с тормоза в училище.
На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Всичко започва от Канада от двама ученици като протест, свързан с тормоз в едно училище. При откриването на учебната 2007 г. трима по-големи ученици са се подигравали и тормозели един деветокласник, че е дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови фланелки в подкрепа на тормозения ученик. Тяхната инициатива станала популярна сред учениците от другите училища в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява 27.02. за ден срещу тормоза в училище.  На следващата година, 2009-а, много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира дотук!” или „Ден на розовата фланелка!”.