Варненци са в потрес: Кой разреши 20 минути заря в полунощ?

 

Веселин Златков

Възмутени варненци се оплакаха пред редакцията ни от снощната заря. Тя „гръмна“ около полунощ миналата събота срещу неделя и продължи доста дълго – повече от 20 минути.

„Кой разреши да се прави заря от 23:50 до 0:15 ч.? Доколкото знам, няма някакъв официален празник!“, ни писа бесен читател. Други хора също се оплакаха, че шумът ги е стреснал и се надяват на обяснение кой от общината и защо я е разрешил.

След като сигналът беше публикуван от най-четения варненски информационен сайт, „Петел.бг“, във форума му се изсипаха куп мнения на хора, за които шума и всички останали груби нарушения на обществения ред вече очевидно са им дошли до гуша.

Някой баровец си е празнувал рождения ден – без да му дреме за останалите !!! И няма полиция и община… на никой не му дреме !!!“

5 районни ченгета – спящи красавици. Идиотите издумкаха за 1 кораб фоерверки и никой не се задейства да види за какво иде реч. Звънях във Второ, дежурният ми каза, че не им били в района и ме препрати в общината да попитам в работно време кой е гърмял! Все едно идиотът ще им занесе бонбонки на общинарите, че е празнувал нещо“.

То да беше само снощи… Във Варна целогодишно се провеждат няколко зари и имам съмнение, че много от тях са сватбарски, без никакво официално разрешение. Лошото е, че снощната заря продължи необичайно дълго около полунощ, с което смути съня на гражданите. Явно, някое някое местно величие се е избивало комплексите с тази заря.“

Смятай, ако има атентат няма и да разберем къде е цял час. Колко загубена държава и град сме?! Някакъв идиот един час гърми като луд и никой не може да го хване кой е. За такова нещо не оставки, ами трябва съд да има на отговорните фактори…“

Това са малка част от коментарите по темата, при публикуваме само тези, които не съдържат нецензурни изрази. А другите, с думички, които един недоспал човек може да използва в такава ситуация, не са никак малко. И да си го кажем право – напълно са уместни.

Както и по повод гонките с мотори, за които стана въпрос предната седмица, така и с шумните тържества през лятото, в града ни цари пълна анархия. Кметове – г-н Портних и тези по съответните райони, общински чиновници, отговарящи за сигурността и обществения ред, очевидно си затварят очите. Или по-точно, някак си успяват да си запушат ушите. Политиката на неглижиране на проблемите с презумпцията, че на хората все някога ще им писне да се оплакват и ще спрат, засега се спазва стриктно.

Да, тази формула наистина някак си работи, когато лишената от амбиции и изтормозена от изкривяването на законите общественост се усети безсилна да реши някой по-сложен проблем, свързан да речем с градоустройството. Но когато става въпрос за елементарен обществен ред и спазване на параметри, които осигуряват поне нормален, ако не комфортен живот във Варна, град с претенции за какво ли не, разсеяното поведение на управляващите ще има друг ефект. И рано или късно, управляващите ще го усетят… Да речем, след две години, когато са следващите местни избори.

Очевидно, и полицията, и общината във Варна трябва да си признаят кое е по-вярно: Нямат сили да пазят обществения ред в полза на благото на по-голямата част от населението, или просто ги мързи да се намесят? И в двата случая има варианти за реакция.

В момента бездействието на институциите се използва много добре от хората, на които изобщо не им пука за обществото, а оттам за писаните и неписани правила на поведение. Наказания няма. Затова се трошат пейки и площадки, затова и подлезите са бясно надраскани от вандали, затова се трошат и спирките… А какво ли ще стане, ако останалите, нормалните граждани, решат, че е дошло време да се самоорганизират за справяне със ситуацията? По-добре да не чакаме да разберем, защото в днешно време нормалните хора не само във Варна, но и в цяла България са доста изнервени…

А управляващите наистина трябва да се попитат на чия страна са – на тези, които не зачитат никакви правила, или на тези, които схващат смисъла от съществуването им и все още не са се впуснали в анархията, която заплашва да ни завладее.