Варненци изпълниха храмовете на Цветница

Сутринта на Цветница във Варна тази година беше дъждовна и по-хладна от предишните дни, в които пролетта показа най-хубавите си страни. Но въпреки това вдъхновението от един от най-хубавите християнски празници, който носи в себе си очакването на великото Възкресение, напълни с хора града от рано.

16 - Cvetnica 3
Хиляди варненци се отправиха към църквите в този ден. Не бяха малцина и тези, които откриха в традицията на върбовите клонки и венчетата за Цветница начин да припечелят нещо допълнително. Около църквите се предлагат различни пролетни цветя и върбови клонки.

16 - Cvetnica 2
Празникът Цветница, известен и като Връбница, се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки, сякаш отново посрещат своя Спасител.
След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.