Варненски творци и общественици поискаха: Всеки просветен министър да помни, че наследява Вазов

Около 50 варненски културни дейци и граждани се събраха пред паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина на Варна, обявявайки се срещу поредицата действия на Министерството на образованието, поставящи под въпрос националните ценности на българина.
Още в началото малкият Мартин Бачков изрецитира стихотворението „Аз съм българче“, с което стопли сърцата на присъстващите. Известната поетеса и уважаван културен деец Елка Няголова пък изнесе прочувствена реч, в която призова да не позволяваме да посегнат на националната ни идентичност. Последваха цитати от различни български произведения, които бяха направени от журналисти, актриси и ученици.
„Ние сме българи и в качеството си на такива не забравяме онези неща, които са като парола в кръвта ни. Да, цивилизовано трябва да живеем с всички народи, моментът на развитие на цивилизацията го предполага. Но в никакъв случай това не бива да става, като се почва от обезличаването на националните ценности. За нас националните ценности са повод да си държим гръбнака изправен. По простата причина, че България и българският народ като една сериозна стара етническа общност, присъстваща на картата на Европа едва ли не първа, ние имаме право на своето достолепие, защото сме дали на тази цивилизация и азбуката, и първите просветители. Всичките славянски култури, които с днешна дата са с принос към световната цивилизация, нека да не забравяме, че тръгват от България. Нека специалистите да правят своите изследвания дали това е случайно, дали е невежество, дали е специален сценарий, но за нас е недопустимо. Да, има промяна в Министерството на образованието.

24 - Poeti - 1
Това е воля за вслушване в гласа на народа. Но който и министър да дойде, без значение кой ще е, аз бих искала да има своите пет минути всяка сутрин преди да започне работа, за да си припомни, че сяда в стола на Дядо Вазов. И това да бъде неговата отправна точка за работата му през деня. Да не посяга на онова, което е българско самочувствие. Не можем да си разрешим да бъдем родоотстъпници. Нека не позволяваме да бъде отрязан онзи рус кичур от музея в Карлово на големия Васил Левски“, каза Елка Няголова.